Contact

Succesvolle transitie naar moderner integratieplatform bij NS

NS stond voor de overgang naar een moderner en flexibeler integratie platform om de verschillende systemen en processen binnen de organisatie te verbinden. KWD heeft samen met Conclusion Virtual Sciences de NS geholpen om een integratie ontwikkelstraat te realiseren met behulp van het Redhat Integration platform. Dit platform biedt een scala aan mogelijkheden om integraties te ontwerpen, bouwen, testen en beheren. Het projectteam heeft ook de integratie ontwikkelaars van NS getraind en gecoacht om het platform optimaal te benutten. Het resultaat is een snellere en betere integratie ontwikkeling die bijdraagt aan de digitale transformatie van NS. KWD-collega Mels van Horssen vertelt hoe hij dit heeft gerealiseerd. 

Resultaat

In slechts 1,5 jaar tijd heeft KWD in samenwerking met Conclusion Virtual Sciences 245 IBM Websphere integraties omgebouwd naar Redhat Integrations adapters. Door het voortbrengingsproces na elke Program Increment te optimaliseren waarbij gelijksoortige integraties zijn gecombineerd, ontstond voor het projectteam ook ruimte om nieuwe applicatie adapters ontwikkeld voor diverse resultaatgebieden binnen de NS, waarmee de vernieuwing van het applicatielandschap een flinke impuls kreeg. 

Opdracht

De NS beschikt over een IBM websphere omgeving die bijna end of support was. Daarbij was de wens van de NS om in te zetten op openstandaarden voor integratie platformen zodat externe leveranciers en afnemers van data eenvoudiger kunnen aansluiten. De opdracht was om een integratie ontwikkelstraat te realiseren waarbij bestaande integraties (245) op basis van IBM Websphere worden vervangen door Redhat Integrations, conform de richtlijnen van het NS Hybride Integratie Platform, zodat de IBM Websphere omgeving voor 1 januari 2025 kan worden uitgeschakeld. 

 Als Product Owner Integraties is samen met het ontwikkelteam een grondige inventarisatie gemaakt van de bestaande IBM Websphere omgeving. Door procesoptimalisatie van het ontwikkel en voortbrengingsproces waarbij we van individuele integraties ontwikkeling zijn overgegaan naar een clustering van gelijksoortige adapters. Is het intake-, voortbrengings- en overdrachtsproces steeds verder geoptimaliseerd en werden adapters sneller en beter opgeleverd. Hierdoor konden ook ver voor de start van de PI al adapters opgeleverd worden. In totaal leverde dit een versnelling op van 1,5 jaar.  

Door deze procesoptimalisaties konden het ontwikkelteam de NS ook helpen met de ontwikkeling van nieuwe Redhat Intergrations adapters als uitbreiding van de projectscope, waarmee het team de NS nog beter kon ondersteunen bij hun digitale transformatie. 

De verschillende resultaatgebieden binnen de NS  moesten daarnaast ook transformeren naar een DevOps organisatie waardoor de contactpersonen binnen de organisatie ook wisselde. Door nauwgezet stakeholdermanagement en samenwerking vooraf te zoeken met de verschillende resultaatgebieden ontstond een situatie waarin het ontwikkelteam adapters kon opleveren ruim voordat deze nodig waren in productie. 

“ Dankzij Mels zijn we in staat geweest de ESB-migratie te versnellen. Door een diepgaande analyse van het werk dat voor ons ligt, hebben we het werk gestructureerd aan weten te pakken. Bij complexe materie is goed stakeholdermanagement van groot belang, als lead product owner ben ik hierin ontzorgd door Mels en zijn team. ”
Jack Fleuren, Product Owner NS
KWD

Wil je ook resultaat?

Samen succesvolle resultaten behalen, daar ligt onze focus. De resultaatmanagers van KWD vertalen praktisch en pragmatisch de wensen en eisen van opdrachtgevers in concrete (project)resultaten.