Contact
NS

De eerste stappen in het werken via DevOps

DevOps is een manier waarmee de NS bovenstaande doelen kan realiseren. Mathijs Rauwenhoff heeft ervoor gezorgd dat NS de eerste stappen naar werken via DevOps heeft kunnen maken. Hoe heeft hij dit succes bereikt in een werkomgeving waar verschillende activiteiten strijden om prioriteit 

Project case

De missie van NS “Samen maken wij Nederland bereikbaar. Voor iedereen.” wordt mogelijk gemaakt door een sprong voorwaarts te maken in de digitalisering.  

  • NS moet wendbaarder worden om snel en adequaat in te kunnen spelen op veranderingen in het gedrag en behoeften van klanten.  
  • NS moet efficiënter worden zodat het met een kleinere organisatie meer diensten van hoge kwaliteit kan leveren tegen marktconforme kosten. 
  • NS moet een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven voor huidige en toekomstige IT-medewerkers. 

Resultaat 

De NS is klaar om de volgende stap te zetten om de IT-organisatie meer DevOps te maken. Mathijs heeft als kwartiermaker en leider van het functionele cluster DevOps , samen met collega’s van de IT-afdeling een visie ontwikkeld en een plan van aanpak gemaakt. De visie op DevOps is nodig om de complexe IT-organisatie van de NS duidelijk te maken welke kant de NS op wil met DevOps. Met deze visie wordt zowel op de werkvloer als bij het management draagvlak gecreëerd voor het ’WAT” van een nieuwe werkwijze, namelijk DevOps.  

Het ‘HOE’ heeft Mathijs beschreven in het plan van aanpak. Met verschillende werkstromen is het duidelijk welke verandering wanneer gerealiseerd gaat worden. Een lastige operatie omdat de verschillende activiteiten binnen de IT van de NS strijden om prioriteit.  

 Opdracht 

In de grote hoeveelheid van omvangrijke veranderingen die de IT-afdeling van de NS heeft, is Mathijs gevraagd een start te maken met het werken via DevOps als kwartiermaker van het Functionele cluster DevOps. Op de IT-afdeling werken ruim 1.600 medewerkers en meer dan 130 Agile Teams. Die teams zorgen dat de treinen dagelijks op tijd reiden en dat er digitale vernieuwingen worden doorgevoerd.  

De opdracht was onder ander bedoelt aandacht en prioriteit te krijgen van de verandering naar DevOps werken. Neem het management van de NS-IT afdeling mee in de te realiseren verandering zodat het management achter DevOps werken staat waardoor wendbaarheid en efficiency bereikt wordt.  

Draag na de kwartiermaker fase de functie van cluster lead over aan een interne NS-collega. 

“ Goede eerste stappen in het werken met DevOps. Bedankt daarvoor. ”
Martijn Plas, Manager Commit NS IT.
KWD

Wil je ook resultaat?

Samen succesvolle resultaten behalen, daar ligt onze focus. De resultaatmanagers van KWD vertalen praktisch en pragmatisch de wensen en eisen van opdrachtgevers in concrete (project)resultaten.