Contact

De opdrachtgever in de agile wereld

De overstap naar agile heeft verstrekkende gevolgen voor de wijze van werken voor alle betrokkenen in en rondom een project. De literatuur staat bol van de gevolgen voor ontwikkelaars, projectteams, projectmanagers, etc. De rol van de opdrachtgever wordt echter vaak onderbelicht.

Publicaties

In de praktijk is het juist de opdrachtgever die wordt gezien als de grote boosdoener voor niet-succesvolle agile-projecten. In veel gevallen is hij niet beschikbaar, maakt hij geen keuzes of heeft hij geen mandaat. Maar ook de kritiek van opdrachtgevers op de agile aanpak is niet van de lucht. Volgens hen voldoet het resultaat in 32 procent van de gevallen niet aan de gestelde eisen, 34 procent van de producten is niet stabiel en 28 procent wordt te laat opgeleverd. Slechts in 19 procent van de gevallen zijn er nooit klachten van opdrachtgevers.

Reden voor ons om in dit artikel de combi opdrachtgever-agile centraal te stellen. Dat doen we aan de hand van een aantal best practices die we in onze projectmanagement praktijk bij de implementatie en gebruik van agile hebben opgedaan. Hierbij gaan we ervan uit dat de opdrachtgever ook de rol van product owner op zich neemt en er dus geen sprake is van gedelegeerd opdrachtgeverschap met alle complexiteit van dien.

Het is een misverstand dat agile voor de opdrachtgever gemakkelijk te begrijpen en eenvoudig te implementeren is. Dat is zeker niet waar. Agile vraagt namelijk om een totaal andere denkwijze van hoog tot laag in de organisatie en een andere wijze van sturing. De opdrachtgever moet op alle fronten een draai maken van 180 graden. Cultuur is de allesbepalende succesfactor voor agile. Een organisatie kan niet agile worden als de organisatiecultuur daar niet op aansluit. Dat betekent dat alle betrokkenen, – de opdrachtgever, de teamleden, de business – maar ook de omgeving – klanten, leveranciers, insourcers – mee moeten in die cultuur. Zo staat agile op gespannen voet met situaties waarbij de cultuur van de opdrachtgever erg formeel is en de teamleden gehecht zijn aan uitgebreide uitgangsdocumentatie.

De opdrachtgever moet voortdurend betrokken zijn bij een agile project; hij moet er met zijn neus bovenop zitten. Agile vraagt veel tijd van ……

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.