Weerstand bij projecten

Is verandermanagement wezenlijk anders dan projectmanagement?  Is projectmanagement niet gewoon een onderdeel van verandermanagement of andersom? In dit artikel wordt ervan uitgegaan dat een projectmanager verandermanagement toepast om zijn projectresultaten te halen. Het hoort gewoon bij de noodzakelijke skills van een succesvolle projectmanager.

 

Het is daarom van belang dat een projectmanager weerstand begrijpt, herkent en er op een adequate manier mee omgaat, zodat nog beter gestuurd kan worden op resultaat. KWD voert onderzoek uit naar hoe om te gaan met weerstand.

De optimistische, populaire visie Weerstand is uitgestelde betrokkenheid klinkt mooi, maar de vraag is hoe creëer je dan die betrokkenheid? Anderen denken dat door de druk in een project op te voeren, je het project wel door de weerstand heen perst. Maar door die verhoogde druk wordt de weerstand soms juist groter. Een andere veelgehoorde visie is dat mensen wel willen veranderen, maar niet veranderd willen worden. Dat klinkt hoopvol en geeft wellicht ook al een handvat om weerstand beet te pakken. Sommige verandergoeroes raden aan om ‘achter’ of ‘voorbij’ de weerstand te kijken. Vaak gaat het over niet-rationele reacties en vooral relaties die lijden onder een niet open, veilig en geborgen klimaat. In de weerstand zit vaak ook de oplossing besloten, maar hoe vind je de sleutel?

Hoe is in projecten weerstand te herkennen en wat is de beste aanpak gericht op projectsucces.

Het antwoord wordt in dit artikel gegeven na onderzoek aan de hand van de volgende operationele vragen. In de literatuurlijst is aangegeven welke literatuur is gebruikt in het onderzoek.

 1. Wat is weerstand?
 2. Wat zijn de oorzaken van weerstand?
 3. Zijn oorzaken van weerstand per fase van het project anders?
 4. Is weerstand rationeel of emotioneel?
 5. Is weerstand als gedrag te herkennen en te beïnvloeden?
 6. Hoe pak je weerstand aan?

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

 • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Blogdetails

01-06-2018
Publicaties
 • Remmelt van der Wal

  Projectmanager

  Remmelt is al meer dan twintig jaar als project- en programmamanager werkzaam in diverse branches. Remmelt is sterk gericht op samenwerking met alle partijen, altijd om resultaten te halen. Door zijn overzicht, vasthoudendheid, rust en humor werken mensen graag met hem samen en leiden zijn projecten tot goede resultaten.

  Meer over Remmelt van der Wal

 • Remmelt van der Wal

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht