Help, ik moet snel besluiten

Stel, er is weinig tijd, want het project gaat bijna ‘live’. Ineens doemt er een probleem op en is er een groot risico voor de livegang. Wat zijn de mogelijkheden voor de opdrachtgever en projectmanager als de druk toeneemt en er een besluit nodig is? Voor goede besluitvorming is altijd evidence nodig, maar waar voor de ene manager zijn persoonlijke ervaring voldoende evidence is, zal de andere een gedegen onderzoek willen naar de feiten en een afweging willen maken van verschillende alternatieven.

 • 01-06-2018
 • Publicatie

Barendts en Briner pleiten voor evidence based besluitvorming, waarbij kritisch gewogen bewijs uit meerdere bronnen gebruikt wordt om de kans op een gunstig resultaat te vergroten. Hierbij wordt de focus gelegd op het proces van besluitvorming en wordt met name gedacht in waarschijnlijkheid. Wat zijn de fouten die tijdens het besluitvormingsproces makkelijk gemaakt kunnen worden door managers en andere betrokkenen?

Patroonherkenning. Hierbij worden patronen of niet herkend of patronen worden herkend die er niet zijn. Met name onder druk worden patronen herkend die er niet zijn. Een jager op jacht zal het geruis in het gras eerder uitleggen als een ‘roofdier in aantocht’, terwijl die er niet is.

Bias. Oftewel we zien wat we willen zien. We filteren de informatie zodat onze eigen ideeën bevestigd worden.

Groupthink. Door behoefte aan harmonie en conformisme kan een groep gemakkelijk de verkeerde beslissing nemen. De Asch-experimenten zijn een overtuigend en verbluffend bewijs van dit psychologische fenomeen.

Keuzemogelijkheid

Onderstaand lijstje is overgenomen uit een overzicht van professor Briner, die deze samenstelde op basis van vragen die hij aan onder meer cursisten stelde. Een soort van anekdotische evidence. De opsomming geeft een keuzemogelijkheid waarbij de volgorde in toenemende mate evidence based is (1: weinig bewijs; 10 veel bewijs):

 1. Doe niets
 2. Kopieer wat andere organisaties doen
 3. Gebruik de intuïtie en ervaring …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

 • Wij houden ook niet van spam en gebruiken deze gegevens alleen om contact met je op te nemen over deze aanvraag.

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
 • Remmelt van der Wal

  Projectmanager

  Remmelt is al meer dan twintig jaar als project- en programmamanager werkzaam in diverse branches. Remmelt is sterk gericht op samenwerking met alle partijen, maar altijd om resultaten te halen. Door zijn overzicht, vasthoudendheid, rust en humor werken mensen graag met hem samen en leiden zijn projecten tot goede resultaten.

  Meer over Remmelt van der Wal

 • Remmelt van der Wal

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 030 – 600 47 79 Stuur ons een bericht