Contact

Tour for life

Een jaar geleden kocht ik een racefiets. Na jarenlang hardlopen werd het tijd voor iets anders. Samen met drie vrienden gingen we op zoek naar een fietsdoel. Al snel kwamen we uit bij Tour for life. In september 2021 in drie dagen meer dan 500 kilometer fietsen en ruim 5000 hoogtemeters maken. En vooral ook: zoveel mogelijk geld ophalen voor het Daniel den Hoed fondsMaar zonder enige  wielrenervaring; hoe ga ik dit aanpakken?  

De voorbereiding 

Het doel was bepaald, maar zoals zo vaak in het leven: de weg ernaartoe is veruit het meeste werk. Vanuit de organisatie werden er richtlijnen meegegeven over wat nodig is om goed voorbereid aan de start te staan. Met een goede conditie is vier maanden voorbereiding het minimale. Train in verschillende hartslagzones én zorg voor de juiste voeding tijdens en na het sporten. Op het internet zijn tal van trainingsschema’s te vinden, dus de route naar het doel was zo bepaald. 

Vanaf nu simpel het plan volgen en dan komt het allemaal goed. Helaas, net als bij projecten: de praktijk is weerbarstiger. Met een baan en drie jonge kinderen thuis is het zoeken naar de juiste trainingsmomenten. De woensdagavond en zondagochtend staan afgekruist in de agenda, vanuit de overtuiging dat een vaste cadans bijdraagt aan een goed resultaat. Maar ook flexibel wanneer nodig, trainingsritjes naar een familiebezoekje. Zodat de reistijd wordt gecombineerd met een trainingsinspanning.  

What ever it takes 

Natuurlijk moeten ook de hoogtemeters getraind worden. Vooraf plannen we een aantal dagen en weekenden dat er getraind gaat worden in de heuvels van Zuid-Limburg. Uiteraard zitten er dingen tegen, materiaalpech, trainingsmaatjes die ziek worden en vooral ook regen. Heel veel regen. Zo’n beetje elke trainingsrit in Zuid-Limburg werd gekenmerkt door één of meerdere flinke buien. Zo ook de laatste trainingsrit in augustus, waarin zowel de afstand (190 kilometer) als hoogtemeters (2300) overtroffen moeten worden, overcompensatie zoals dat zo mooi heet. Een groot deel van de dag leggen we af in de stromende regen en aan het einde van de dag stappen we bibberend van de kou in de auto. Maar het is gelukt, de voorbereiding zit erop! 

Tour for life 

En dan is het zover: we reizen af naar de Vogezen, onze startplaats voor de eerste dag. We zijn op tijd vertrokken zodat we in de loop van de middag al op onze bestemming zijn. Dit geeft ruimte om de laatste voorbereidingen te doen. Maar vooral ook om alvast de sfeer te proeven. Zodra ons tentje staat, vertrekken we voor een klein rondje om even de benen los te trappen. ’s Avonds sluiten we voor het eerst aan bij de avondetappe. Hierin wordt de etappe van de volgende dag nog een keer doorgenomen, waar moet je opletten (niet te snel starten ondanks dat de eerst 40 kilometer omlaag gaan), waar zijn de lunch stops en welke beklimmingen kom je tegen.  

Al om 6 uur gaat de wekker voor de eerste etappe. We pakken ons stevig in en gaan naar het ontbijt. Ondanks dat ik nog totaal geen trek heb, denk ik terug aan een van de lessen: voldoende eten! Met veel moeite stop ik mij vol met zoveel mogelijk eten. En dan begint het echt; doordat de eerste kilometers omlaag gaan, vertrekken we sneller dan gepland, maar in een fijn groepje vinden we ons ritme. De eerste dag komen we goed door.   

Tijdens de tweede en derde dag nemen de hoogtemeters toe, maar elk in ons eigen ritme vinden we de weg omhoog. Na dag 2 is het tijd voor een klein feestje; de meeste kilometers en hoogtemeters zitten erop, en elk succes moet gevierd worden!  

De laatste etappe finisht op de Cauberg. Ondanks dat we hier al verschillende keren gefietst hebben, voelt het deze keer totaal anders. Overal staat publiek langs de kant. En omdat de benen nog goed voelen zetten we nog een keer aan voor een sprintje berg op. Het is gelukt: meer dan 500 kilometer en meer dan 5000 hoogtemeters hebben we overwonnen! Ook hier zie je, een goede voorbereiding en planning is het halve werk. En zeker niet onbelangrijk: samen met mijn fietsmaatjes, fietsten wij € 5.400,- sponsorgeld bij elkaar! 

Het (financiële) resultaat 

Op 5 september 2021 finishten de deelnemers van het wielerevenement Tour for Life in Valkenburg. Samen fietsten zij maar liefst € 1.163.000,- aan sponsorgeld bij elkaar en brachten zij de Erasmus MC Foundation – Daniel den Hoed Fonds onder de aandacht. Op deze manier wordt belangrijk kankeronderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut mogelijk gemaakt. Wil je meer informatie over dit fonds, zelf of namens jouw bedrijf ook sponsoren of in 2022 meerijden met Tour for Life? Kijk dan hier voor meer informatie.  

KWD

Tim Geusens

Tim is een allround resultaatmanager met een praktijkgerichte insteek. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring als programma- en projectmanager in complexe projecten met strategische en tactische vraagstukken. Tim begrijpt de business behoefte, kan goed communiceren met vaklieden en schakelt gericht met opdrachtgevers. Hij denkt en benadert een project vanuit de klant- en business doelstellingen.

Meer over Tim Geusens