Contact

Eindelijk weer de Roparun!

In 2022 was het alweer drie jaar geleden dat de collega’s Erik van Daalen en Bart Molendijk samen meededen met de Roparun. Tijdens het Pinksterweekend van 2022 begin juni konden ze eindelijk weer. Al was het wel anders dan normaal.  

Corona impact op parcours 

Op het moment dat de organisatoren het parcours voor 2022 moesten vaststellen speelde Corona nog een rol en daarom blijft de Roparun dit jaar binnen de grenzen van Nederland. Normaal start de Roparun in Parijs om te eindigen in Rotterdam. Dit keer is de start op vliegveld Twente en loopt via Limburg en Brabant naar Rotterdam. Overigens wel nog steeds zo’n, 550 kilometer. En meteen een mooie kans voor fans om het circus aan te moedigen! 

Belangrijke motivatie 

De Roparun is naast een sportief evenement ook een goed doel. Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement, wordt door de Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen en projecten gerelateerd aan kanker.  

Bart: “Dit jaar is voor mij persoonlijk een belangrijke editie. Afgelopen jaar is kanker iets te dichtbij gekomen. Bij mijn vrouw is midden in de Corona periode borstkanker geconstateerd. Inmiddels zijn de behandelingen achter de rug, zijn de vooruitzichten positief en begint het normale leven weer vorm te krijgen. Verder heeft mijn zwager afgelopen jaar een na 1,5 jaar de strijd verloren.” 

Erik: “Ik zou eerst niet meelopen, omdat ik mij wilde richten op andere sportevenementen. Echter in 2019 overleed de zus van mijn schoonzus op 52-jarige leeftijd aan kanker. Voor mij aanleiding om nog een keer de Roparun te doen, dit wordt de 6-de keer. Ondertussen is de groep waar ik voor ga lopen uitgebreid met nog zes personen. Helaas is een ervan al overleden. Twee ervan hebben gelukkig de strijd met kanker gewonnen. Twee zijn nog in strijd en de laatste weet helaas dat hij de strijd niet gaat winnen. Ten opzichte van de strijd is 70 km hardlopen een kleine inspanning.” (Op de foto zien jullie mij, naast Bart, met een t-shirt met namen erop, hier komen helaas nog 6 namen bij.) 

Voor het goede doel 

Sinds eind vorig jaar is het team volop bezig met inzamelacties en het zoeken van sponsoren om naast de prestatie, ook bij te kunnen dragen aan het doel van de Roparun. Deze editie is KWD Resultaatmanagement weer sponsor van team243, Vrienden met Vrienden. 

De missie van de Stichting Roparun is dan ook: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd. Je kunt hierbij denken aan de inrichting van een inloophuis, waar (ex-)kankerpatiënten en/of naasten elkaar kunnen ontmoeten. Workshops in ziekenhuizen waarbij mensen met kanker leren omgaan met uiterlijke veranderingen. Maar ook een fijne dag uit voor zieke kinderen en hun broertjes of zusjes, zodat zij even niet hoeven te denken aan het ziek zijn. 

Hoe dan? 

Hoe loop je in twee dagen 550 kilometer hard?  

Net als bij een project: met een goed team. Elk Roparun team bestaat uit twee hardloopteams, met elk 4 hardlopers en een ondersteunend team. De twee hardloopteams met begeleidende fietsers wisselen elke 4 uur. Na aankomst bij het kamp, een touringcar, snel eten, masseren en weer doorgaan. In de touringcar kun je een paar uurtjes ‘slapen’ op weg naar de volgende locatie. In het team heeft iedereen zijn rol: fietser, hardloper, chauffeur, masseur, verzorger of ondersteuning. Het succes wordt zoals vaak bepaald door de samenwerking en de groepsdynamiek binnen het team. Zeker als in de loop van het weekend de vermoeidheid en pijnlijke spieren beginnen mee te spelen. Teams zijn het meest succesvol als er een helder doel is, de juiste voorbereiding, een goed team en de hechte samenwerking. Daarbij wordt bovendien een grote mate van flexibiliteit gedurende de uitvoering gevraagd, het is net een project. 

De 2023 editie  

In het komend pinksterweekend 27/28/29 mei zetten Bart Molendijk en Erik van Daalen zich weer in tijdens de Roparun  met team 243.  

De Roparun gaat dit jaar als volgt. We starten zaterdagmiddag 27 mei op vliegveld Twente en finishen ongeveer 525 km later op maandagmiddag 29 mei op de Coolsingel in Rotterdam. We lopen de zuidelijke route. De estafette wordt afgelegd door 8 lopers, elke loper wordt begeleid door 2 fietsers. De lopers en fietsers zijn verdeeld over twee teams die elkaar elke een etappe afleggen van ongeveer 55 km en elkaar afwisselen. In een etappe wisselen de 4 lopers elkaar elke 1 kilometer af. Dit betekent dat elke loper ongeveer 65 km hardloopt als hij over de finish in Rotterdam komt. Dat de fietsers ongeveer 265 km hebben gefietst. De lopers die niet hardlopen zitten voor een groot gedeelte van het parkoers in een busje, welke bestuurd wordt door een chauffeur. Er zijn ook gedeeltes waar het busje niet mag komen dan zitten de 3 hardlopers die niet lopen op een fiets. Ik moet ook niet onze masseurs, cateraars en teamcaptains vergeten zonder hen kunnen we niet meedoen. Al met al een behoorlijk team. 

PS: wil je een bijdrage leveren aan het goede doel van de Roparun? Kijk dan op de site van de Roparun bij team 243 ”Vrienden met Vrienden”. 

KWD

Bart Molendijk

Bart is als ervaren projectmanager een belangrijke link tussen de business en ICT. Je kunt alleen de schakel tussen techniek en business zijn, als je in beide werelden oprecht geïnteresseerd bent.
De sterke punten van Bart: zijn vakmanschap en vermogen positief kritisch te zijn. Daarnaast is hij pragmatisch en resultaatgericht en laat zich niet snel ontmoedigen.

Meer over Bart Molendijk