Contact

Wijze muzikale lessen

Een klant zei ooit na afloop van een managementworkshop

‘Meer Swing met je Team’: ”eigenlijk zou iedere manager in een bandje moeten zitten. Dat is goed voor teamwerk en performance!”.

Hij heeft gelijk!

Persoonlijke verhalen

Let’s rock&roll!

Naast projectmanagement ben ik ook actief in de muziek. Eén van de bands waarin ik heb gespeeld was “Henkie en de Hufters”. Zo’n 12 jaar speelden wij op podia door het hele land, en toen werd het tijd voor iets nieuws. Jaren later kwamen we voor een speciale gelegenheid weer bij elkaar. Na slechts 1x oefenen stonden we weer op scherp. En kregen we alle feestgangers direct op de dansvloer. Zo lang niet gespeeld en toch gelijk weer klaar voor performance: hoe kan dat?

Teamperformance

Goed ingespeelde teams staan klaar voor topprestaties. Iedere keer weer! Dat gaat natuurlijk niet vanzelf: ook Henkie en de Hufters is tijdens zijn bestaan door de bekende Tuckman ontwikkelingsfases gegaan (forming, norming, storming, performing). Dat ging niet altijd zonder conflicten en regelmatig vielen we weer een fase terug. Op dat soort momenten trokken we ons terug in het oefenhok voor een goed gesprek. Hoe enthousiast het publiek ook was, we bleven vooral groeien wanneer wij elkaar off-stage eerlijke kritiek gaven.

Volwassen teams willen scherpte op alle details vanuit een gemeenschappelijk commitment voor resultaat. In ons geval: zorgen voor een deinende dansvloer. Voor tien man publiek, maar ook voor 1000. Altijd weer en overal.

Drie muzikale lessen

Het muzikantenbestaan bestaat uit duizenden anekdotes, wijsheden, overleveringen, allerlei bijgeloof en bewezen handigheden. Uit dit alles hierbij een drietal wijze lessen voor muzikanten én voor professionele teams in een business context.

1. Know your stuff!

Ieder muzikant zorgt dat hij/zij de zaakjes op orde heeft. Alle instrumenten, versterkers, kabels en microfoons functioneren 100%. Jouw spullen werken en zijn gestemd en daarop kan de rest rekenen. Iedereen oefent zelfstandig en op zijn eigen moment, maar je bent altijd klaar voor de klus. Een bekend muzikanten-gezegde: “één dag niet oefenen? Jij merkt het. Twéé dagen? Je band merkt het! Drie dagen niet oefenen? Het publiek merkt het!”

Zulke eisen gelden niet alleen voor muzikanten, maar ook voor teamleden in professionele organisaties. In een professioneel team mag je rekenen op de expertise van ieder teamlid en hij/zij heeft daarin een grote eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt dat het team als geheel zich zorgeloos en voor 100% kan richten op het resultaat en de omgeving.

2. TEAM = Together Everybody Achieves More!

Teamleden mogen hun persoonlijke voorkeuren gerust inbrengen, als dat de impact van het gehele team maar versterkt. Qua band: de zanger krijgt de ruimte om zijn verhaal te vertellen en staat in het middelpunt. Etaleren van je eigen kunnen (drumroffels, bas-slaps, scheurende blueslicks, etc) dwárs door een zangpartij heen is ineffectief, het leidt af EN het ondermijnt de teamspirit. Als één van de muzikanten een solo krijgt, zorgt de rest voor een solide basis waarop de solist kan vertrouwen, zodat deze kan excelleren.

Al die strakke afspraken staan de swing overigens niet in de weg, maar versterken het. En het publiek is er dol op! En let er maar eens op: ook jouw opdrachtgevers, product-owners, senior users en andere stakeholders merken gelijk of jouw team samenwerkt vanuit een gedeelde doelgerichtheid en resultaatgerichtheid. Of dat ze te maken hebben met een verzameling individuen en bijbehorende risico’s qua efficiency en executiekracht.

3. The show must go on!

Het kan gebeuren tijdens een optreden: er breekt een snaar, de zanger is zijn tekst kwijt, een drumstok sneuvelt, de solist begint in een verkeerde toonsoort of de bassist heeft een andere setlist in zijn hoofd. Kortom: er gaat iets fout.

Beginnende bandjes zie je op zo’n moment ietwat radeloos (en vaak ook beschuldigend) naar elkaar kijken. Op een of andere wijze was mijn band tijdens een optreden altijd zo loyaal (naar elkaar én naar het publiek) dat er ter plekke iets werd geïmproviseerd. We hadden er plezier in om het probleem razendsnel opgelost te krijgen. Niet altijd werd direct de beste oplossing gevonden, maar we hielden de boel bij elkaar. In de end-of-sprint (lees: in het busje op weg naar huis) stonden we stil bij de oorzaken van breakdowns, maar tijdens het optreden gingen we door: the show must go on! En het publiek danst door.

Hoog effectieve teams kennen een professionele loyaliteit voor de teamprestatie, transparantie bij tegenvallers en een leergierige, failing forward mentaliteit. Als opdrachtgever ben je natuurlijk niet blij met een breakdown van het team, maar de manier waarop je team problemen oplost kan enorm bijdragen aan het vertrouwen in de samenwerking.

De wijze muzikale lessen

Probeer de komende periode eens de volgende prestatie-indicatoren voor jouw projectteam:

  • Know Your Stuff!
  • Together Everybody Achieves More!
  • The Show Must Go On!

Ik ben benieuwd hoe jouw team de show steelt!

KWD

Jervis Groeneveld

Jervis combineert een brede kennis van Business en ICT met een heldere, creatieve en resultaatgerichte projectaanpak. Hij mobiliseert mensen in organisaties en verbindt ze op het te behalen doel. Door heldere afspraken en communicatielijnen weet Jervis voortgang te realiseren op ieder complex dossier. Hij zet de gekozen strategie om in hanteerbare acties, met zichtbare resultaten op de korte termijn.

Meer over Jervis Groeneveld