Contact

Verticaal en horizontaal leiderschap

Twee artikelen uit International Journal of Projectmanagement van de afgelopen periode zijn relevant voor het vormgeven van leiderschap binnen projecten. Hoe kiezen projectmanagers sleutelspelers in hun projectteam? De spelers moeten niet alleen vakkennis inbrengen, maar ook een leidende rol spelen zonder dat ze teamleider zijn. Het is een vraagstuk dat in mijn dagelijkse praktijk als projectmanager regelmatig speelt.

Publicaties

Het eerste artikel geeft een theoretisch kader voor leiderschap. Het tweede artikel doet verslag van een onderzoek op basis van dat theoretisch kader. Het onderzoek gaat uit van een voortdurende dynamiek en ontwikkeling in een projectteam. Het is deze dynamiek die het vak projectmanagement inspirerend en spannend maakt, maar waar vaak mee geworsteld wordt.

Hoe kiest een projectmanager de projectleden die als voortrekkers het team mede vorm gaan geven en daarmee het project tot een succes kunnen maken? Wanneer geef je op basis van geobserveerd gedrag aan teamleden meer of minder stuurruimte? En wat te doen bij nieuwe of vertrekkende teamleden? In alle gevallen delegeert een projectmanager bevoegdheden, maar neemt die zo nodig ook weer terug. Het teamlid dat een leiderschapsrol vervult of gaat vervullen zal zelf steeds de afweging dienen te maken of hij/zij dat nog wil blijven doen. Daarover gaan de volgende twee artikelen in International Journal of Projectmanagement.

  • Artikel 1. A theory framework for balancing vertical and horizontal leadership in projects. Auteurs: R. Müller, e.a. Uitgave IJPM: Volume 36 (2018), pagina 83 – 94.
  • Artikel 2. The identification of temporary horizontal leaders in projects: The case of China. Auteurs: Müller, e.a. Uitgave IJPM: Volume 36 (2018), pagina 95 – 107.

De artikelen beschrijven de dynamiek van tijdelijk leiderschap binnen een projectteam. Al lezende stelde ik me de vraag: Wat is, gezien de organisatiestructuur en -cultuur van een organisatie, bepalend voor de mogelijkheden van een teamlid om leiderschap te kunnen uitoefenen?

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.