Contact

Verandermanagement is onderdeel van Resultaatmanagement

In ons boekje Ik wil Resultaat! uit 2016 beschrijven we hoe wij als KWD’ers werken aan het behalen van het gewenste projectresultaat. Startpunt daarbij is, dat je samen met de organisatie bepaalt wat de gewenste resultaten daadwerkelijk zijn. In het verleden werd het opleveren van een product vaak als gewenst resultaat gezien. Tegenwoordig zijn het meer en meer de organisatiedoelstellingen en meetbare benefits.

Artikelen

Die doelstellingen en benefits zijn alleen te behalen als het opgeleverde product ook daadwerkelijk gebruikt wordt. Dat vraagt van ons als resultaatmanagers, dat we meer aandacht moeten besteden aan de implementatiefase en verandermanagement moeten integreren in onze aanpak. Jaap Stoppels en KWD-er Roger van der Heijden publiceerden in 2018 de uitkomsten van hun onderzoek naar concrete interventies die je als projectteam kunt uitvoeren om de acceptatie van een product of dienst te verhogen. Hun belangrijkste advies is, om vanaf het begin van het project continu aandacht te hebben voor de implementatiefase.

Theorie achter veranderen

Aan het begin van dit jaar (2019) hebben we binnen KWD extra aandacht besteed aan onze kennis op het gebied van verandermanagement. Met een groep van 12 KWD’ers hebben we de Change Activation Masterclass (CAM) van de Management of Change Coöperatie gevolgd. De CAM biedt een model met 20 onderwerpen die verdeeld zijn over het sturen van de verandering en het activeren van de verandering. Dit model wordt het veranderlemniscaat genoemd.

Het veranderlemniscaat
Het veranderlemniscaat

Continue aandacht

Bij het behandelen van de verschillende onderwerpen hebben we tips en hulpmiddelen gekregen, maar de belangrijkste conclusie is dat verandermanagement continue aandacht vraagt. Net als bij het eerdergenoemde onderzoek, vanaf het begin van het project tot aan het einde. Het veranderlemniscaat is niet voor niets afgebeeld als een oneindige lus.

Een tweede conclusie is dat KWD’ers heel veel onderwerpen uit het veranderlemniscaat al toepassen. Je kunt dan ook stellen dat verandermanagement al integraal deel uitmaakt van de KWD resultaatmanagementaanpak. Maar een opfrisser is altijd welkom!

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.