Contact

Sourcing van IT en de rol van de projectmanager

Projectmanagers komen vaak in situaties terecht waarin de relatie tussen een opdrachtgever en zijn IT-leverancier behoorlijk verziekt is. Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen, maar we willen er hier ééntje uitpikken en onder het vergrootglas leggen. Het gaat hierbij om de rol van de projectmanager in het sourcingproject.

Publicaties

Even voor de duidelijkheid: als we het hier hebben over sourcing dan bedoelen we de inkoop van (complexe) IT-diensten en -producten (het vinden/selecteren, inhuren/aannemen en contracteren van leveranciers die deze producten/diensten leveren) én de implementatie en exploitatie van die producten en diensten.

In het spel tussen opdrachtgever en leverancier speelt de projectmanager een cruciale rol. In de praktijk komt het erop neer dat de relatie tussen opdrachtgever en leverancier concreet wordt ingevuld door een projectmanager aan de opdrachtgeverskant en een projectmanager aan de leverancierskant. Die laatste is wel een expert op zijn IT-gebied, maar in de meeste gevallen geen expert op het terrein van de bedrijfsvoering van de opdrachtgever. Bij de projectmanager aan de opdrachtgeverskant liggen die zaken juist andersom. Toch zijn deze laatste projectmanagers degenen die ervoor moeten zorgen dat beide partijen elkaar goed begrijpen en dat de wederzijdse belangen in balans zijn. Zij moeten ervoor zorgen dat duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is en wie waarop stuurt. Dat is een lastige opgave en vereist veel wederzijds vertrouwen, respect en begrip.

Meestal komt sourcing erop neer dat de inkoopafdeling het feitelijke inkopen van IT-diensten en -producten voor zijn rekening neemt en hiervoor met de leverancier een contract sluit. De criteria worden vooral bepaald door financiële en commerciële overwegingen en zijn anders dan die welke een projectmanager zou gebruiken. Deze kijkt vooral naar de implementatie en exploitatie, terwijl een inkoopafdeling daar meestal geen oog voor heeft. Het komt vaak voor dat de projectmanager niet of nauwelijks betrokken wordt bij het …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.