Contact

Rol projectmanager bij agile procurement

Organisaties ontwikkelen software steeds vaker niet zelf, maar besteden dit uit aan een leverancier. Partijen leggen daarbij de gemaakte afspraken vast in een contract. Vraagt een agile softwareontwikkeling om een ander contracteringsproces en/of een ander contract? Een reeks artikelen behandelt, vanuit verschillende perspectieven, de aspecten die een rol spelen bij het agile contracteringsproces en het agile contract (Agile Procurement). Dit artikel beschrijft de rol van de projectmanager in een agile contracting project.

Publicaties

Met de term Agile Procurement bedoelen we niet zo zeer het agile uitvoeren van een aanbesteding, maar het bereiken van een agile samenwerkingsrelatie, waarbij de leverancier medeverantwoordelijkheid neemt voor het realiseren van waarde voor de klant. Het inkopen van softwareontwikkeling is complex, omdat het ontwikkelen van software een onzeker proces is dat vooraf lastig volledig te vatten is in specificaties. Dit is al in de jaren tachtig beschreven door Brooks en Boehm. Een agile procurement proces dient in te spelen op deze onzekerheden en binnen bepaalde kaders ruimte te bieden aan de uitvoering van de samenwerking.

Bij agile procurement heeft de klant wel een product- of projectvisie maar weet nog niet hoe deze visie te realiseren. Een voorbeeld van een productvisie is: “Ik wil mijn klanten real time informeren over waar hun product zich in het realisatieproces bevindt.” Hij moet daarvoor op zoek naar een leverancier die voor hem deze software-oplossing kan bouwen en beheren. Hij wil gedurende de realisatie van deze software de scope bij kunnen stellen. Dit betekent dat daarvoor in de te maken afspraken tussen klant en leverancier ruimte moet zijn. Afspraken over de realisatie worden vastgelegd in samenwerkingsafspraken. Het tot stand komen daarvan is een iteratief proces tussen klant en leverancier: het contracteringsproces.

In dit artikel gaan wij ervan uit dat de begeleiding van dit contracteringsproces gebeurt door de projectmanager…

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.