Contact

Projectmanagement moet zich losmaken van zelfrestrictie

In dit artikel beschrijft Sylvain Lenfle de recente historie van projectmanagement zoals die merkwaardig genoeg in weinig boeken over projectmanagement is te vinden. Boeken over projectmanagement gaan veelal over mythen die door Lenfle in dit artikel worden ontkracht. Hij licht toe hoe projectmanagement (weer) een belangrijke rol kan spelen in organisaties.

Publicaties

Dit verfrissende geluid is in andere artikelen en boeken vaak niet te vinden: die willen juist doen geloven dat projectmanagement ‘dood’ is. Lenfle onderschrijft dat projectmanagement zichzelf in een hoek heeft laten drukken en daardoor ‘dood’ lijkt. Door te beseffen waar projectmanagement vandaan komt, is het wellicht gemakkelijker om de draad daar weer op te pakken, waar deze verloren is gegaan.

Vaak wordt gezegd dat de oorsprong van het hedendaagse projectmanagement ligt bij het Manhattanproject, waarin in de jaren veertig van de vorige eeuw de eerste atoombom is ontwikkeld. De projectmanagementtechnieken zijn in de jaren daarna verder ontwikkeld tijdens de ballistische raketprojecten Atlas en Polaris. Deze historische benadering is ietwat ironisch, daar het Manhattanproject in de verste verte niet overeenkomt met de ‘standaardpraktijk’ van projectmanagement van vandaag de dag. In beide projecten was sprake van trial-and-error, gecombineerd met het houden van proeven om ‘de enveloppe te pushen’, om zo uitkomsten te behalen die aanvankelijk als onmogelijk werden beschouwd.

Projectmanagement heeft zich in de jaren daarna zo sterk ontwikkeld richting controlegerichte gefaseerde aanpak, dat de trial-and-error gedachte professionele managers nu grijze haren bezorgt. Projectmanagement lijkt zo ver van zijn wortels te zijn afgedwaald dat push-the-envelope initiatieven niet meer mogelijk zijn. Er kan de facto daardoor alleen nog maar sprake zijn van controleerbare middle-of-the road projecten, waar niet iedereen op zit te wachten. Maar maakt dat wat uit? Dat maakt wel degelijk wat uit. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat projectmanagement niet meer vooraan staat in de steeds belangrijker wordende pogingen…..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.