Contact

Platform helpt gemeenteraden projecten te laten slagen

Het bijzondere aan het Platform dat gemeenteraden projectondersteuning wil geven is wel dat het wordt bemand door een groep ervaren projectmanagers die dat vrijwillig en dus zonder vergoeding doen. Het platform heeft een Handreiking Projectentoets ontwikkeld die het voor gemeenteraden mogelijk moet maken om projecten zo goed mogelijk te realiseren. Goed wil in dit verband zeggen dat een project relevant is, haalbaar en effectief.

Publicaties

Griffiers uit een aantal gemeenten in Zuid-Holland overwegen of ze de Handreiking in pilots gaan inzetten. We spraken met een aantal projectmanagers verbonden aan dit Platform: Charles de Monchy, Richard van Ruler en Evert Bakker.

Het idee voor de Handreiking Projectentoets is een aantal jaren geleden ontstaan in een Denktank die zich afvroeg hoe het slechte imago van projecten was op te poetsen. Het Platform is hieruit voortgekomen. Vooral ICT-projecten binnen de overheid mislukten. Het imago van projectmanagement was daardoor diep onder het vriespunt gedaald. Richard van Ruler: ‘Het imago was niet alleen slecht voor projectmanagement in zijn algemeen, maar daarmee uiteraard ook voor projectmanagers. In de Denktank dachten we na hoe zaken anders konden.’

Niet alleen in eigen land ging het in projecten vaker niet goed dan wel. Charles de Monchy: ‘Ook in de de Europese Commissie was de heersende gedachte dat als er in projecten de eindstreep wel op tijd en binnen budget werd gehaald, dit eerder een kwestie van geluk dan wijsheid was. Zo concludeerde eind jaren ’80 de Evaluatieafdeling van de Europese Commissie dat het aantal geslaagde projecten van het Europese ontwikkelingsfonds, lager lag dan die van de fondsen van de lidstaten. Uit de analyse bleek ook dat veel projecten bij nader inzien niet nodig waren geweest, of dat slechts een fractie van de ambitie was gerealiseerd.’ Wat de oorzaak was? De projecten werden in die tijd niet beoordeeld op kwaliteit, maar kwamen …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.