Contact

Hoe worden projectteams succesvol?

Hoe een projectmanager een team aanstuurt, hangt af van factoren als de fase van het project, de taakvolwassenheid van teamleden, de fase van groepsontwikkeling van het team, de combinatie van verschillende persoonlijkheden in het team en de tijdsdruk op het project. In het aansturen kan de projectmanager uiteraard zijn persoonlijke stijl inzetten, die hij of zij tot op zeker hoogte kan aanpassen aan de situatie. In dit artikel gaan de auteurs dieper in op het aansturen van teams in een tweetal ongewone situaties.

Publicaties

Casus 1

Een projectmanager neemt een lopend project over, vlak voor de eerste grote oplevering. Volgens zijn voorganger en volgens de rapportages staat het project er solide voor. Uit de eerste analyses van de nieuwe projectmanager blijkt echter dat het op te leveren product verre van gereed is. Onduidelijk is hoeveel werk er nog moet worden verzet om het product af te ronden. De benodigde extra investering zal in ieder geval enkele tientallen miljoenen euro’s kosten. Hoe kan de nieuwe projectmanager met deze situatie omgaan? Het ligt voor de hand dat de nieuwe projectmanager zich in de eerste plaats richt op het creëren van inzicht in het nog uit te voeren werk en de planning, om vervolgens ingrepen te formuleren die het hoger management kan doen om het project met business case weer op de rit te krijgen. Om dat te kunnen moet de projectmanager snel een inschatting maken welke projectmedewerkers hem kunnen helpen met betrouwbare informatie, en wie met hem in workshops en brainstormsessies goede oplossingen kunnen uitdenken.

Gedurende de besluitvorming over de investering van de vele miljoenen is een tweede prioriteit van de projectmanager het team te laten werken aan de belangrijkste verbeteringen in het product. De projectmanager zal in deze crisissituatie nauwelijks tijd besteden aan teambuilding. Omdat de voortzetting van het project ter discussie staat, is de ontwikkeling van het team van ondergeschikt belang.

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.