Contact

Hoe om te gaan met dilemma’s?

In dit artikel laten we zien dat er meerdere wegen zijn om met een dilemma om te gaan. Wat is het karakter van elk van die wegen? Onder welke omstandigheden is een bepaalde weg wel of niet geschikt?

Publicaties

Als de oplossing van een dilemma alleen jou en niemand anders aangaat dan is het niet meer dan een persoonlijke keuze. Dat is het geval bijvoorbeeld bij vragen als: ga ik naar de film of blijf ik lekker thuis? In dit artikel gaat het echter om collectieve, projectgerelateerde dilemma’s. Dan volstaat het niet om het dilemma te reduceren tot een persoonlijke keuze. Een projectmanager moet dan een weg aangeven om een oplossing uit het dilemma te vinden. Stel, het dilemma betreft het maken van een afweging van de klassieke projectmanagement prestatiecriteria tijd, geld en kwaliteit voor een nieuw project. Met meer tijd en budget is meer kwaliteit te bereiken in dit project. Maar, als er iets van die kwaliteit is in te leveren dan is tijd en geld te besparen. Waar kiezen we voor?

Weg I: Laat het maar gebeuren, we lossen het al doende wel op

Bij deze weg maken we ons vooraf niet zo druk over het dilemma kwaliteit-tijd-geld. We laten verschillende specialisten een plan maken, hoe zo goed mogelijk elk van de aspecten – kwaliteit, tijd en geld – te beheersen. Die plannen voegen we samen en het integrale plan voeren we uit. Als we dan merken dat we daadwerkelijk tegen het dilemma aanlopen dan zoeken we een oplossing voor die specifieke situatie. Zo proberen we telkens een stukje van de gevolgen van het dilemma te verzachten.

Weg I kan onder alle omstandigheden gekozen worden maar de vraag is of het eindresultaat – in termen van kwaliteit, tijd en geld – niet veel slechter zal zijn dan wanneer we een integrale oplossing zoeken. …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.