Contact

Hoe laat je een project succesvol landen?

Hoe is te voorkomen dat bij de gebruikersorganisatie een ontwikkeld product of de nieuwe dienst maar gedeeltelijk landt? Het product blijft op de plank liggen of een organisatie gebruikt een nieuw ICT-systeem wel, maar met de oude werkprocessen, zodat de doelstellingen van het project niet gehaald worden. Dat is niet waarvoor projectmanagers en het hele team zo hard hebben gewerkt. Is er wel voldoende tijd en aandacht besteed aan de gebruiker?

Publicaties

Projectmanagers zijn zich er in de regel van bewust dat het behalen van de uiteindelijke bedrijfsdoelstellingen van de opdrachtgever ook behelst het inrichten van de juiste sturing op het gebruik van het nieuwe product, het ontwikkelen van heldere nieuwe processen bij het gebruik van het product en wellicht het veranderen van gedrag bij de gebruikers of het leggen van andere accenten met betrekking tot leiderschap.

Toch is er niet altijd sprake van een succesvolle landing van een project. Twee veelvoorkomende varianten zijn te zien:

  • Er is geen aandacht voor succesvol gebruik: tot de go live in zicht komt, heeft het projectteam nagenoeg geen aandacht voor het laten landen van het project-product. Dit komt veel voor bij technisch gedreven projecten, zoals rond ICT-infrastructuur en een nieuwe Office-omgeving.
  • Aandacht voor de landing van het project-product is er alleen bij de start van het project: bij het opstarten zijn er goede bedoelingen. De stuurgroep en het projectmanagement maken een bewuste keuze rond beleid en fasering van communicatie. Maar pas te laat krijgt changemanagement concreet handen en voeten. Dit komt o.a. veel voor bij ERP-implementaties. Een ervaren changemanager: ‘In de directie wordt er een dag over vergaderd, het managementteam besteedt er een uur aan en op de werkvloer wordt er een kwartier over gesproken en daarmee moet het duidelijk zijn’.

Het projectteam heeft zijn best gedaan. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.