Contact

Hoe is een succesvol projectteam te ontwikkelen?

‘Nobody is perfect but a team can be’, aldus R. Meredith Belbin. Projectmanagers kennen de kracht van het perfecte team en spelen een belangrijke rol in de groei van een projectteam. Er zijn aardig wat modellen die vertellen waaraan kan worden gedacht om een team te helpen groeien. Dat is theorie. Maar wat doen projectmanagers in de praktijk?

Publicaties

Dat was de leidende vraag in een KWD-onderzoek onder veertig projectmanagers van KWD. Wanneer functioneert een projectteam goed? Welke teammodellen gebruiken projectmanagers? Welke acties zijn te nemen om een projectteam als geheel te laten groeien? Welke acties kunnen individuele projectteamleden laten groeien? Wat hebben ervaren projectmanagers in de praktijk geleerd over succesvolle teams? Dit artikel geeft een eerste antwoord op deze vragen.

KWD voert onderzoek uit om inzichtelijk te maken hoe projectmanagers projectteams succesvol helpen maken. Hierbij wordt gekeken naar de modellen die projectmanagers hanteren, maar vooral naar de inzichten die zij in de praktijk opdoen. De uitkomsten van dit onderzoek geven projectmanagers extra inzicht in de mogelijkheden die ze hebben tot het creëren van succesvolle projectteams, om samen projecten tot een succes te maken. Dit artikel geeft de eerste resultaten van dit onderzoek weer.

KWD-projectmanagers vinden, zo blijkt uit het onderzoek onder veertig projectmanagers, dat een projectteam goed functioneert als deze aspecten zijn ingevuld: gezamenlijke verantwoordelijkheid, positieve werkcultuur en een efficiënte en effectieve organisatie. Uiteraard hangen deze aspecten samen, maar toch zijn acties van projectmanagers vaak hoofdzakelijk gericht op één van deze aspecten.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid: Het is belangrijk dat het projectteam collectief verantwoordelijkheid neemt voor de plannen en voor het eindresultaat. Een treffend citaat van Ken Blanchard: ‘There’s a difference between interest and commitment. When you’re interested in doing something, you do it only when it’s convenient. When you’re committed to something, you accept no excuses – only results.’ Een projectmanager kan …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.