Contact

Een dilemma voor projectmanagers

Wat als je moet kiezen tussen relaties en resultaten? Projectmanagement is voor mij het mooiste vak dat er bestaat, juist doordat je resultaten boekt in relatie met anderen. Het is de samenwerking die zorgt voor gedeeld plezier, trots en voldoening. Maar wat te doen als die samenwerking onverhoopt slechte resultaten oplevert?

Publicaties

Zou ik dan moedwillig het project laten floppen om mijn relaties te sparen? Aan de andere kant: zou ik mezelf als projectleider nog in de spiegel durven aankijken, als ik relaties boven resultaat zou plaatsen? Een dilemma als deze zet aan het denken en geeft inzicht in je drijfveren.

De werkelijkheid is – gelukkig – meestal niet zo zwart-wit. Hoe in de praktijk om te gaan met een dilemma zoals in de inleiding beschreven? Wat te doen? Je kunt zoeken naar een compromis. Te kiezen is voor de relatie, bijvoorbeeld door een democratisch proces te volgen, als de uitkomst van het proces niet cruciaal is voor het project. Als je op je strepen gaat staan om een belangrijke keuze af te dwingen, accepteer je dat je daarmee mensen tegen je in het harnas jaagt. Later is de schade in de relatie wel weer te herstellen. Een compromis spaart soms de geit, soms de kool.

Soms moet er echt gekozen worden uit twee onaantrekkelijke opties. In dat geval is een analytische benadering te volgen. Formuleer eerst voor jezelf de situatie, en het dilemma waar je voor staat. Zet vervolgens je handelingsmogelijkheden in een overzicht, met de voor- en nadelen daarvan. Aspecten waaraan je kunt denken zijn bijvoorbeeld wettelijke kaders, beroepscode, ethische overwegingen, eigen belangen en de belangen van anderen. Aan de voor- en nadelen is eventueel een wegingsfactor te geven. Op basis hiervan neem je een besluit.

Keuze 1: Kiezen voor de relatie. Het voordeel van deze keuze is dat de samenwerking ….

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.