Contact

Cloudmigraties

De cloud heeft zijn vaste plek binnen de ICT veroverd. Er zijn veel partijen die cloud computing aanbieden. Steeds meer bedrijven zien en gebruiken de kansen en de voordelen van deze technologie. Het vereist evenwel aandacht om bestaande ICT te migreren naar de cloud. Dit is geen sinecure.

Publicaties

Vaak betreft het migraties van (primaire) bedrijfsprocessen en data naar externe partijen, waarbij grote belangen gemoeid zijn. Een migratie wordt vaak projectmatig opgepakt en aangestuurd door een projectmanager. Hoe zorgt deze projectmanager ervoor dat het migreren naar de cloud tot succes leidt?

Met 35 ervaren projectmanagers, die in de afgelopen jaren verschillende migratieprojecten hebben uitgevoerd, is onderzoek gedaan naar sturing op succesfactoren bij cloudmigraties. De afgelopen jaren is veel gepubliceerd over de voordelen en de valkuilen van het gebruik van de cloud, maar er is weinig geschreven over cloudmigratie. Een van de weinige artikelen die hierop ingaat, is van Shuguang Suo, 2013. Het artikel geeft aan dat projectexecutie en -implementatie belangrijke succesfactoren zijn. Vanuit de literatuur en de interviews met ervaren projectmanagers is een lijst van succesfactoren opgesteld. Om te toetsen in hoeverre deze succesfactoren representatief zijn in de praktijk, zijn ze door deze groep middels een enquête geprioriteerd op mate van belang en is gevraagd of men hier zelf op gestuurd heeft bij de uitgevoerde migratieopdrachten.

In tabel 1 staan de 21 succesfactoren die uit de literatuur en de interviews naar voren zijn gekomen. In de kolom Mate van belang hebben de projectmanagers aangegeven welke succesfactoren het belangrijkst zijn. In de kolom daarnaast staan de succesfactoren waar zij zelf in het verleden op hebben gestuurd. Voor de top-vijf succesfactoren zijn onderstaande aandachtspunten nader uitgewerkt met voorbeelden.

  1. Cloudpartner met bewezen trackrecord en kennis van klantprocessen. Wees betrokken bij en kritisch op de selectie van de juiste cloudpartner. Zorg ervoor dat een geschikte …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.