Contact

Bruggen slaan in multi-culti projecten

In multi-culti projecten moeten mensen uit verschillende culturen intensief met elkaar samenwerken om tot een gezamenlijk resultaat te komen. Voor projectmanagers komende uit één zo’n cultuur, kan het leiden van zo’n project lastig zijn. Hoe kan de projectmanager effectieve bruggen slaan tussen verschillende culturen? Dit artikel gaat over de aard en de achtergronden van de multi-culti problematiek en geeft wat tips om er mee om te gaan.

Publicaties

Globalisering maakt dat er steeds vaker multiculti projecten komen met daarin mensen uit verschillende etnische en religieuze culturen. Denk bijvoorbeeld aan een innovatieproject van Philips in China. Een tweede ontwikkeling is dat in steeds meer projecten verschillende projectculturen worden gemixed. Denk bijvoorbeeld aan een tunnelproject van Rijkswaterstaat, waarin professionals met een sterke achtergrond in de IT nauw moeten samenwerken met specialisten uit de bouwsector. De manier waarop projecten worden gemanaged en de manier waarop specialisten met elkaar samenwerken zijn behoorlijk verschillend in deze twee gebieden.

Etnische en religieuze cultuurverschillen

Volgens Kluckhohn & Strodtbeck (1961) zijn er zes dimensies waarin etnische culturen van elkaar kunnen verschillen. Wat betekenen deze verschillen voor het managen van een project? Rees-Caldwell & Pinnington (2013) onderzochten de meningen van 100 Engelse en 100 Arabische projectleiders. Significante verschillen werden gevonden. De meer aanvaardende opvatting over hoe om te gaan met de omgeving leidt ertoe dat Arabische projectleiders minder gewicht toekennen aan een nauwkeurige scopedefinitie. De meer beheersmatige opvatting over hoe om te gaan met de omgeving leidt ertoe dat Engelse projectleiders veel gewicht toekennen aan een nauwkeurige scopedefinitie. Meer aandacht voor verleden en heden leidt ertoe dat Arabische projectleiders minder gewicht toekennen aan een gedetailleerde planning en aan innovatie. Meer aandacht voor de toekomst leidt ertoe dat Engelse projectleiders veel gewicht toekennen aan een gedetailleerde planning en aan innovatie.

Zwikael en zijn collega’s (2005) onderzochten …

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.