Contact

Agile en de toekomst van project- en programmamanagement

Begin dit jaar hebben 35 ervaren projectmanagers in het World Café een discussie gevoerd over de vraag hoe project- en programmamanagement er onder de vloedgolf van agile over vijf jaar uit zal zien. De discussie concentreerde zich op drie thema’s: de toekomst van project- en programmamanagement, hebben we straks nog wel projecten? En teams van de toekomst.

Publicaties

De toekomst van project- en programmamanagement

De overall mening tijdens de discussie begin dit jaar was dat, ondanks de vloedgolf aan allerlei agile ontwikkelingen, de rol van project- en programmamanagement niet uitgespeeld zal raken. Sterker nog, over het algemeen zag men een positieve toekomst voor de project- en programmamanager in het agile landschap. Wel zal de rol van de projectmanager veranderen. Hij zal zich moeten aanpassen aan de nieuwe eisen die een agile georiënteerde organisatie aan hem zal stellen. Zijn rol zal meer faciliterend en minder sturend worden en hij zal meer richting business opschuiven en minder richting IT. In de agile toekomst zal de projectmanager meer de rol van road manager en scrum master invullen en het team meer inhoudelijk en minder procesmatig aansturen.

De rol van programma’s in de agile wereld zal zeker niet meer alleen gericht zijn op running business maar meer nog op transitie, vernieuwing en verbetering. Het concept van programma’s zal blijven bestaan, alleen zal de betekenis overgenomen worden door een verzameling van Epics. Ook zal het zo zijn dat het eigenaarschap van een programma (Epics) veel nadrukkelijker bij de business komt te liggen en niet meer bij de IT.

Hebben we straks nog wel projecten?

Geregeld is te horen dat agile het einde van het projectentijdperk inluidt. Maar is dat zo? Deze vraag houdt projectmanagers weliswaar bezig, maar over het algemeen zijn zij van mening dat het bestaansrecht van projecten nog lang niet voorbij is. Hiervoor werd …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.