Contact

Agile. Een succes story of toch niet?

Als je de literatuur mag geloven, dan gaat met agile alles beter, sneller en goedkoper. Iedereen is tevreden en blij. Maar is dat ook echt zo? Of is de praktijk weerbarstiger dan de literatuur ons doet geloven? Zie hier, de centrale vraag in dit artikel.

Publicaties

Om met de hosanna verhalen te beginnen: een onderzoek van het Cutter Consortium onder 200 IT professionals (figuur 1) laat een groot aantal voordelen van agile gebruik zien waarbij met name tevredenheid, motivatie en werkplezier beduidend hoger scoren dan bij niet-agile gebruik.

Maar er zijn ook kritische geluiden. Uit een onderzoek van Xebia bijvoorbeeld blijkt dat na de initiële implementatie van agile de verdere uitrol maar beperkt plaatsvindt. De respondenten gaven aan dat dit komt omdat men terugvalt op oud gedrag (53 procent), men problemen ondervindt met de opdrachtgever (43 procent), er te weinig kennis over agile in de organisatie aanwezig is (34 procent) en/of partijen te veel vasthouden aan hun eigen belangen. Vooral de opdrachtgever is de grote boosdoener voor niet-succesvolle agile projecten. In 41 procent van de gevallen is hij niet beschikbaar, maakt hij geen keuzes of heeft hij geen mandaat. Andere problemen zijn een gebrek aan kennis en ervaring (34 procent), onvoldoende cultuurverandering (31 procent) en/of externe druk om traditioneel te werken (29 procent). Maar ook van de kant van de opdrachtgever zijn klachten over agile niet van de lucht. Zo voldoet het resultaat in 32 procent van de gevallen niet aan de gestelde eisen, 34 procent van de producten is niet stabiel en/of 28 procent wordt te laat opgeleverd. Slechts in 19 procent van de gevallen zijn er nooit klachten van de opdrachtgever.

Ondanks de succes stories over agile, zoals onder meer een betere samenwerking tussen IT en de business, een hogere motivatie, meer werkplezier, snellere time-to-market en betere kwaliteit, zijn er bij de toepassing van agile nog de nodige mitsen en maren te noemen. Te vaak is er sprake van agile in name only.

Agile succes. Wat is dat?

Het woord projectsucces wordt vaak te slordig en te ééndimensionaal gebruikt. Dat gebeurt wanneer we een project succesvol noemen als is ……

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.