Contact

17e Klantenvakdag “Samen voor resultaat”

In het 25-jarig bestaan van KWD hebben we kennis verzameld en nieuwe inzichten gecreëerd, samen met klanten en universiteiten. Op de 17e KWD Projectmanagement Vakdag hebben we deze kennis gedeeld, met als thema ‘samen voor resultaat’. Tijdens de keynote vertelde Pieter van den Hoogenband hoe hij als zwemmer een team om zich heen verzamelde dat hem hielp om drievoudig Olympisch kampioen te worden, en hoe hij als Chef de Mission nu anderen ondersteunt om tot topprestaties te komen tijdens de Olympische Spelen. Daarnaast deelden KWD’ers hun inzichten over projectmanagement in 12 parallelsessies.

Publicaties

Leuke zoektocht

Eén van die parallelsessies behandelde ‘Resultaatgericht Sturen op Waarde’, het onderwerp van het nieuwste KWD-boekje. Bas van Tol, adviseur bij Politie Nederland, gaf hierin een inkijkje samen met KWD’ers Erik van Daalen en Martijn Brussen. Met oefeningen lieten ze zien dat ‘waarde’ altijd subjectief is, en afhankelijk is van de stakeholder die in een bepaalde situatie en op een bepaald moment ergens waarde aan toekent. Het is in die zin een wat ongrijpbaar begrip. In de vakliteratuur is hierover nog weinig te vinden. Toch is het wel mogelijk en waardevol om in gesprek te gaan over waarde, en om hierop te sturen.

Van Tol gaf hierbij als voorbeeld de herinrichting van een pand van de politie, HUB50. Hiervoor hebben gebruikers van het pand uit een lijst van negen waarden in overleg een top-3 opgesteld: het pand moest innovatief, flexibel en duurzaam worden. Bij designkeuzes werd vervolgens steeds de vraag gesteld hoe de keuze bijdroeg aan die drie waarden. Die werkwijze is goed bevallen en heeft bijgedragen aan een grote tevredenheid over het resultaat. Van Tol gaf aan te hebben geleerd dat het definiëren van waarde onontgonnen terrein is: “Het is een leuke zoektocht, en ook zwaar. Je moet het samen doen, want samen weten we iets meer.” Het nieuwe boekje van KWD bevat hiervoor meer voorbeelden en inspiratie.

Teams en topprestaties

Pieter van den Hoogenband vertelde in de keynote over het belang van samenwerking in de sport aan de hand van zijn ervaringen als topsporter en als Chef de Mission van de Olympische Spelen van 2021. Als zwemmer verzamelde hij een dozijn experts om zich heen, variërend van een start- en keer-coach, een fysiotherapeut en een diëtist tot een neuroloog en een bewegingswetenschapper. Voor die innovatieve benadering was geld nodig, waarvoor hij bedrijven betrok. Zo creëerde hij een omgeving waarin hij optimaal werd ondersteund. En nu doet hij als Chef de Mission van het Nederlandse team hetzelfde voor anderen, in de wetenschap hoe belangrijk zo’n omgeving is voor de topsporters.

Van den Hoogenband was Chef de Mission twee jaar geleden, tijdens de coronapandemie. De Spelen in Tokyo kenden allerlei beperkingen zoals de atleten in ‘bubbels’ en geen publiek in de stadions. Juist in die situatie creëerde Van den Hoogenband omstandigheden waarin de sporters naar elkaar konden toegroeien. Nederlandse successen werden bijvoorbeeld gevierd door medaillewinnaars toe te juichen vanaf de balkons van de Nederlandse accommodatie, en door met grote borden op de gevel aan de wereld te laten zien hoeveel medailles de Nederlanders wonnen. Collega’s van andere landen vonden dat gewaagd (‘wat als de resultaten tegenvallen?’). Maar de Nederlandse equipe won meer medailles dan ooit.

Accept, adapt, move on

Naast het vieren van successen is omgaan met tegenslagen belangrijk. ‘Accept, adapt, move on’ is één van de motto’s van Van den Hoogenband. Als extreem voorbeeld daarvan vertelde hij over BMX’er Niek Kimmann. Tijdens een oefenronde in Tokyo botste hij tegen een official die de baan overstak zonder op te letten. De klap was zo hard dat Kimmann zijn knie brak, en de official in het ziekenhuis belandde met een zware hersenschudding. Je kunt je indenken dat een sporter zich in zo’n situatie gefrustreerd afreageert. Niet Kimmann. Hij ging direct naar de official toe om te vragen hoe het met hem ging. En werd een paar dagen later Olympisch kampioen.

Dit is de eerste keer dat we dit voor de tweede keer doen

Na het grote succes van de Nederlandse equipe in Tokyo, is Van den Hoogenband opnieuw Chef de Mission voor de Spelen volgend jaar in Parijs. Hij vindt het belangrijk om daarvoor opnieuw scherp te zijn. Hij heeft zijn support team weer opgebouwd en houdt hen voor dat ze niet op routine kunnen draaien:

“dit is de eerste keer dat we dit voor de tweede keer doen. En er gebeurt iets dat je niet hebt voorzien, en dan moet je op je team kunnen vertrouwen.”

Feest

Scherpte streeft KWD ook na bij de opzet van de Vakdag, die we dit jaar voor de eerste keer voor de zeventiende keer organiseerden. Het was dan ook een feest voor ons om te horen dat deelnemers de Vakdag waardevol vonden, om kennis op te halen, ervaringen uit te wisselen, en in het algemeen om vakgenoten te spreken. Veel deelnemers hadden graag meer dan twee parallelsessies willen bijwonen. En ze gaven aan naar huis te zijn gegaan met inspirerende uitspraken van Van den Hoogenband en handige tools en nieuwe inzichten van KWD. En als kers op de taart hebben onze gasten deze Vakdag gewaardeerd met een 8,4, nog hoger dan eerdere Vakdagen.

Gemist

Kon je niet aanwezig zijn en wil je je op een andere manier laten inspireren? KWD organiseert ieder kwartaal een bijeenkomst om kennis over projectmanagement te delen. De volgende sessie gaat over ‘sturen op waarde in agile projecten’ en vindt plaats op 16 november. Hiervoor kun je je aanmelden op de website van KWD: http://www.kwdrm.nl/onze-kennis/kijkje-in-de-keuken-van-kwd/

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.