Contact

Samenwerking in een team is prima te meten

Binnen programma- en projectorganisaties wordt steeds meer vertrouwd op robuuste zelforganiserende teams om sneller te kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Maar hoe meet je de gewenste robuustheid? Dit artikel geeft antwoord op deze vraag op basis van mijn persoonlijke ervaringen en onderzoek en is geschreven vanuit het perspectief van de programma- en projectmanager die direct leidinggeeft aan een aantal teams. Maar allereerst de vraag waarom zou ik willen meten?

Publicaties

Een programma- en projectmanager heeft een belangrijke rol in het creëren van robuuste zelforganiserende teams: hij moet in deze rol leiderschap tonen. In dit soort goed functionerende teams heerst onderling vertrouwen en dat is nodig om psychologische veiligheid te creëren. Dit ligt aan de basis van een goede onderlinge samenwerking. In deze teams vertrouwt men erop dat resultaten worden geleverd, durft men elkaar aan te spreken op het niet behalen van resultaten, wordt geen tijd besteed aan het verdedigen, is ruimte om te experimenteren, durft men besluiten te nemen en bestaat bereidheid om met elkaar te communiceren. Mijn ervaring is dat deze aspecten te meten zijn en op basis van de uitkomsten kan actie genomen worden. Dit lijkt echter eenvoudiger dan het is. Het vraagt kennis van mensen en van hoe mensen in groepen acteren.

Binnen programma’s en projecten zijn twee soorten teams te onderscheiden: managementteams en realisatieteams. Managementteams zijn bijvoorbeeld programmamanagementteams, projectmanagementteams en stuurgroepen. In managementteams werken managers samen om de lijnen uit te zetten om het gestelde programma-/projectresultaat te bereiken. Realisatieteams leveren de gestelde programma-/projectdoelstellingen op. Uit ervaring blijkt dat deze twee soorten teams verschillend samenwerken en dus verschillend gemeten moeten worden.

Meten van realisatieteam

Voor het meten van realisatieteams wordt gebruik gemaakt van een realisatieteambarometer. Hierin moet de invuller op een schaal van één tot vijf antwoord geven op tien stellingen. De stellingen zitten in drie …..

Verder lezen?

Wilt u het volledige artikel uit het Vakblad Projectmanagement lezen, vraag het dan aan via dit formulier:

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.