Contact
Politiek is een ‘fact of life’, ook in projecten. Hoe ga je er effectief mee om?

Projectpolitiek

In elk project is projectpolitiek aanwezig, maar uiteraard zijn er meer en minder politieke projecten. Hoe ga je er als manager mee om, en hoe kun je effectief handelen in die context? Daar gaat deze introductie op projectpolitiek over.

Wij definiëren projectpolitiek als “het omgaan met tegenstrijdige belangen en agenda’s, het flexibel en effectief in kunnen spelen op wisselende en schuivende machtsverhoudingen, en het beïnvloeden van keuzeprocessen in organisaties met als doel het realiseren van een succesvol project.” (Projectpolitiek, deel 4 uit de KWD-boekenreeks, wordt uitgereikt aan de deelnemers van de workshop).

De meeste projectmanagers hebben het niet zo op politiek. Het wordt vaak afgedaan als niet-rationeel, contraproductief, en zelfs corrupt. Maar binnen een project worden managers geconfronteerd met allerlei belangentegenstellingen, uiteenlopende prioriteiten, machtsinvloeden, conflictsituaties en ga zo maar door. Projectpolitiek handelen is dus een deel van je werk, en als je dat niet door hebt, dan word je een makkelijke prooi van degenen die dat wel door hebben.

De workshop geeft aan de deelnemers een actieve introductie in dit thema. Hierbij gebruiken we ook de KWD Projectmanagement app, die gratis kan worden gedownload van Google Play en App Store (of zie www.kwdrm.nl/KWD-app).

We gaan in deze workshop kort in op de theorie over projectpolitiek. Te beginnen met het politieke gehalte van een project: Ben ik me bewust van de mate van politiek in en rond mijn project? (App: de Politieke Barometer).

Het grootste deel van de workshop besteden aan de impact ervan op de deelnemers. Hoe sensitief zijn zij voor projectpolitiek? Niet elke projectmanager heeft politieke voelhorens, mensen zijn in verschillende mate gevoelig voor de politieke context. (App: de Politieke Sensitiviteit meting). En individuele projectmanagers hebben ook andere voorkeuren in de stijl waarmee ze met projectpolitieke kwesties omgaan. (App: de Politieke Handelmeter). We gaan met de deelnemers aan de slag over hun houding en opstelling bij projectpolitiek, met accent op het toepassen van de eigen voorkeurstijl bij politieke issues en conflicten. Politiek is gewoon een gegeven en je moet er een beetje de lol van inzien om er mee te dealen!

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.