Contact
Hoe werkt project portfoliomanagement in de praktijk?

Project Portfoliomanagement

Project portfoliomanagement is het selecteren en managen van de ‘juiste’ mix van projecten in een of meerdere portfolio’s. Doel is om de beschikbare middelen optimaal toe te (blijven) wijzen en projecten bij te kunnen sturen om het hoogste rendement te blijven realiseren. Deze workshop biedt een basis voor het uitvoeren van portfoliomanagement.

Portfoliomanagement gaat over het beheren van het applicatielandschap en projecten. Doel van een portfolio is om management in staat te stellen gericht te investeren en waarde voor de organisatie te genereren. Juist voor het management dat vaak niet direct bij de operatie en projecten betrokken is biedt een portfolio een manier om de juiste prioriteiten te stellen.

Bij het inrichten en bijsturen van een portfolio spelen verschillende zaken een rol. Zoals de aansluiten van projecten op de organisatiestrategie, het zoeken van de balans in de portfolio, het optimaliseren van de gegenereerde waarde, enzovoorts. Daarbij is vaak geen ideale oplossing voorhanden en het proces van portfoliomanagement blijft een kwestie van inschattingen en afwegingen.

Wat speelt er in de praktijk zoal? Een portfolio kan worden bepaald door factoren zoals de wet- en regelgeving, de (financiële) meerjaren doelstellingen en strategie, business behoeften, (internationale) technologische ontwikkelingen, het bestaande systeemlandschap en de doelarchitectuur, risicoanalyses en de verandermogelijkheden van de organisatie, operationele beheer- en onderhoudsactiviteiten op het bestaande IT landschap, changes en projecten (opex/capex). Kortom, het kan zomaar nogal complex worden…

In deze workshop nemen we de deelnemers mee naar de essentials van het portfoliomanagement. Hoe beoordelen we de projecten die aangeboden worden voor opname in het portfolio? Welke criteria kunnen we daarvoor formuleren? Wie doet eigenlijk de beoordeling? En wat doen we dan nadat we de beoordeling hebben gedaan?

We nemen de deelnemers mee naar de theoretische modellen die het indelen van het portfolio en de beheersing ervan kunnen onderbouwen. Naast uitleg van de modellen gaan de deelnemers in de workshop uiteraard ook aan de slag met de materie. Hiervoor hebben we een case uitgewerkt die door de deelnemers behandeld gaat worden.

Daarna gaan we in op de spanning die er altijd is tussen de waarde die projecten genereren en de risico’s die er met de projecten samenhangen. Bij de samenstelling van een portfolio moet er in die spanning een gezonde balans gevonden worden.

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Als je dieetwensen of andere opmerkingen hebt, vul ze hier dan in.
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.