Contact
Hoe zorg ik ervoor dat het PMO doet wat we nodig hebben?

Project Management Office

Er bestaan veel percepties over het PMO. Maar wat is het? Hoe richt je het in? Deze workshop is bedoeld om op dergelijk vragen een antwoord te geven. Vanuit de verschillende meningen over e opzet van een PMO geeft deze workshop verschillende handvatten om de inrichting van een PMO zo te kiezen dat het doet wat er nodig is.

Deze workshop is gebaseerd op een onderzoek dat KWD heeft uitgevoerd en gepubliceerd in het tijdschrift TIEM. Het PMO heeft zijn weg binnen projectgeoriënteerde organisaties redelijk goed weten te vinden. Wat is het PMO eigenlijk? Zitten organisaties en met name projecten en projectmanagers erop te wachten? Vragen waarop in de literatuur en de praktijk uiteenlopende antwoorden worden gegeven, als dat überhaupt al gebeurt.

Er blijken in de praktijk nogal wat onduidelijkheden te zijn. Voor wie is het PMO er eigenlijk? Is dat de opdrachtgever, de projectmanager, de baas van de projectmanagers of misschien alle drie? En wat is dan de kerntaak van een PMO? Veelal beperkt zich dat tot een vorm van ondersteuning bij de verantwoording (en dus controle) en/of rapportering en signalering voor besturing. Allerlei PMO-taken die in de theorie worden genoemd, zijn in de praktijk ver te zoeken.

Er is werk aan de winkel om het PMO tot een echt succes te maken. We vertrekken in de workshop vanuit het PMO maturity model, we bekijken de verschillende PMO types, we kijken naar wat het PMO in de praktijk voorstelt.

Het lastige is dat de echte voordelen van een PMO voor projectenorganisatie pas op de wat langere termijn merkbaar zijn. Het realiseren van quick wins is daarom belangrijk. Waar voor moet worden gewaakt, is het modelleren van een PMO volgens een standaardblauwdruk. De invulling van een PMO blijft maatwerk, waarbij het belangrijk is dat de functies van het PMO afgestemd zijn op de behoeften van de betrokkenen.

De workshop gaat met de deelnemers aan de slag met de PMO checklist, die de aandachtspunten omvat voor de realisatie van een PMO die aansluit op de behoeften van de (projecten)organisatie.

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Als je dieetwensen of andere opmerkingen hebt, vul ze hier dan in.
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.