Contact
Wanneer elke keuze pijn doet

Dilemma’s van de projectmanager

In elk project zijn er momenten waarop er moeilijke beslissingen genomen moeten worden. Het lijkt alsof er geen goede keuze voorhanden is, elke keuze doet pijn. Hoe kan de projectmanager daarmee omgaan?

In deze workshop nemen we de deelnemers mee naar de moeilijke keuzes die hen in projecten wacht, waarbij er geen goede opties voorhanden zijn en elke keuze pijn doet. Welke weg moet de projectmanager bewandelen?

Veel projectmanagers komen in hun projecten dilemma’s tegen. Een dilemma is speciaal soort probleem: een probleem waarbij er geen goede oplossing bestaat. Elke projectmanager loopt tegen dilemma’s aan in de uitvoering van zijn/haar project. En als je vaker projecten doet, dan ga je ontdekken dat een paar dilemma’s steeds weer terug keren……. En over deze dilemma’s gaan we het samen hebben!

KWD heeft over dit onderwerp een boekje gepubliceerd (Dilemma’s van de projectmanager, deel 2 van de KWD reeks). De inhoud van de boekje is de basis vormt voor deze workshop, en de deelnemers aan de workshop krijgen allemaal een exemplaar uitgereikt.

Projectmanagers herkennen regelmatig terugkerende dilemma’s wel. Een voorbeeld daarvan is het dilemma bij de start van een project: verwerf ik me eerst de nodige kennis, of ga ik snel resultaten boeken? Hierop bestaat in de regel geen goede oplossing. Kennis verwerven is noodzakelijk maar brengt het risico met zich mee dat de perceptie ontstaat dat het project geen voorgang maakt. Snel resultaten boeken lijkt dus noodzakelijk om draagvlak te behouden, maar het risico bestaat dat je te snel keuzes moet maken en daardoor een verkeerde richting inslaat. Een duidelijke pijnvrije oplossing is niet voorhanden.

Oplossingen voor dilemma’s staan niet beschreven in de handboeken voor de projectmanager. Er zijn ook geen kant-en-klare oplossingen; dilemma’s zijn teveel gebonden aan de context. Het antwoord is vaak ‘het hangt ervan af’. De kwaliteit van de projectmanager zit erin dat hij de situatie goed aanvult en de juiste snaar weet te raken.

Dilemma’s kunnen dus niet ‘opgelost’ worden, maar er zijn manieren om ze te hanteren. In de workshop gaan we daarmee aan de slag. Als theorie leggen we het dilemmamodel uit, en daarna gaan — als zo vaak bij onze workshops—de handen uit de mouwen!

Deelnemers gaan aan de slag met dilemma’s uit hun eigen praktijk. Daarbij passen ze de in de workshop aangereikte strategieën toe op deze dilemma’s.

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Als je dieetwensen of andere opmerkingen hebt, vul ze hier dan in.
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.