Contact
Op reis naar een Agile toekomst!

De veranderende rol van de projectmanager in een Agile omgeving

Nog niet zolang geleden was het leven van een projectmanager overzichtelijk. De opkomst van Agile heeft daarin verandering gebracht. Maar wat betekent dat precies voor de projectmanager?

De opkomst van Agile wordt gedreven door de behoefte aan kortere time-to-market van producten, het leren en begrijpen van en reageren op de behoeften van en wensen van de klant, en het vermogen te anticiperen dan wel reageren op disruptieve ontwikkelingen in de markt. Daarmee is het aloude watervalmodel, waarin stap voor stap werd gewerkt vanaf de functionele eisen en specificaties, via ontwerp en ontwikkeling, naar testen en oplevering, meer en meer op de tocht komen te staan.

Agile dus. Waarin met zelfsturende teams in korte cycli producten worden gebouwd, getest en opgeleverd. De resultaten van het werk van de mensen in de teams wordt dus snel beschikbaar voor de klanten, waardoor waarde sneller wordt gecreëerd en feedback sneller beschikbaar is voor het bijsturen van de bouwwerkzaamheden.

Waar de traditionele aanpak de teammanager in een taakgestuurde rol stelt, en daarmee ook de controle over de voortgang en productiviteit geeft, heeft de teammanager in de Agile opzet een veel eerder faciliterende rol. Teams organiseren zelf het werk, verdelen de taken en nemen de verantwoordelijkheid voor productiviteit en voortgang. Problemen worden niet aan de teammanager voorgelegd maar onderling opgelost.

Wat betekent dat voor de projectmanager? Uiteraard is zijn werk niet langer hetzelfde als voorheen. In de traditionele projectaanpak heeft de projectmanager een ‘command & control’ achtige rol, waarbij hij het aanspreekpunt was voor voortgang, financiën en kwaliteit. Deze verantwoordelijkheden gaan in Agile naar andere rollen toe. De product owner zwaait de scepter over scope en kwaliteit, de Scrum master bewaakt de effectiviteit van het team, en het team is zelf veel meer verantwoordelijk voor planning en organisatie.

Wat is dan het perspectief van de projectmanager? De reis van het oude naar het nieuwe. Daarover gaat deze workshop. Ondersteund door het boekje “Agile: geschikt / ongeschikt” (deel 5 van de KWD-reeks, die aan de deelnemers wordt uitgereikt). En door de KWD projectmanagement app (www.kwdrm.nl/KWD-app), waar drie vragen centraal staan:

  • Is mijn organisatie Agile ready?
  • Is mijn project Agile ready?
  • Ben ik Agile ready?

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Als je dieetwensen of andere opmerkingen hebt, vul ze hier dan in.
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.