Contact
Nul mislukkingen met een goed doordachte projectstrategie

Canvas projectstrategie

Het goed doordenken van de projectstrategie is een voorwaarde voor projectsucces. In deze workshop doorleef je de dilemma’s, word je je bewust van je eigen routines en ga je concreet aan de slag met de strategie van jouw project.

Waarom projectstrategie?

Het kiezen van een passende projectstrategie is een belangrijke voorwaarde voor projectsucces. Elk project is uniek en kent zijn eigen bijzondere kenmerken en daarom is het van belang niet zomaar een standaardaanpak te kiezen. Hoe vaak gebeurt het niet, dat een project start met een aanpak die al vaker gebruikt is en dat we halverwege ontdekken dat het project vastloopt. Een voorbeeld is een organisatie die overschakelde van een papieren naar een digitale organisatie. Dit werd ingestoken als een technische uitdaging, terwijl na een half jaar duidelijk werd dat de uitdaging zat in de organisatie en de mensen die het moesten uitvoeren. Dit vergde een totaal andere aanpak van het project.

Welke routine kies je?

Hoewel een project per definitie uniek en éénmalig is wil je niet elke keer het wiel opnieuw uitvinden. Daarom hebben organisatie allerlei standaardaanpakken, rollen, procedures etc. Deze zgn. routines geven houvast en vormen een belangrijke basis tijdens de uitvoering van projecten. Echter, bij de start van het project is het van belang is dat we weer opnieuw bekijken welke routines voor dit project toepasbaar zijn en welke nieuwe of aangepaste routines we moeten aanleren. Voorbeeld is dat organisaties momenteel massaal overschakelen naar het op een agile manier van software produceren, terwijl de rest van de organisatie nog erg traditioneel denkt en doet. Wat betekent dit voor de projectstrategie van een project die in die context een project moet gaan uitvoeren? Eén van de vele vragen is, hoe voer je overleg met en stuur je leveranciers aan in een dergelijke context? Welke oude routines van samenwerking werken dan niet meer? Welke nieuwe routines moeten worden toegepast?

Een projectstrategie geeft richting aan de wijze waarop je de grootste uitdagingen van een project aanpakt, zodat je het strategische doel van het project kunt bereiken. De kern van die projectstrategie moet helder, compact en consistent zijn. Het bevat een mix van bestaande en nieuwe routines die passen bij de specifieke uitdagingen van het nieuwe project.

Workshop

In deze workshop werken we samen met de sleutelpersonen van het project aan het maken van een projectstrategie voor uw project. We doorleven met de deelnemers hoe het is als bestaande routines niet meer werken en je nieuwe werkwijzen moet introduceren voor dit project. Daarna gaan we aan de slag met het concreet uitwerken van een projectstrategie voor een project van uw organisatie. Via een canvas dat speciaal hiervoor ontwikkeld is gaan we met de sleutelpersonen van het project de projectstrategie inhoudelijk vormgeven. Het resultaat: een doorleefde, geaccepteerde en passende projectstrategie en daarmee een belangrijke basis voor projectsucces.

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.