Contact
Baten niet alleen identificeren, maar ook incasseren.

Benefits Management

Het managen van benefits management is een weerbarstig onderwerp. Het is al lastig grip te krijgen op de kosten van een project, om van de baten nog maar te zwijgen. In een businesscase worden de beoogde benefits uitgemeten, maar in veel gevallen blijkt de businesscase een papieren exercitie te zijn, die in het verdere verloop van het project en ook daarna in de onderste la blijft liggen. Of de geschatte benefits ook daadwerkelijk behaald zijn, kan vaak niemand vertellen en lijkt na verloop van tijd ook niet meer zo’n interessant thema te zijn.

Deze workshop is het uitvloeisel van een onderzoek dat KWD heeft gedaan naar het realiseren van baten in projecten. Uit dat onderzoek blijkt dat sturen op benefits zich vaak beperkt tot het binnen zien te halen van het projectbudget, en dat sturen van het project op basis van een businesscase nog vaak niet in onze mindset zit.

Ook over de businesscase zelf valt het een en ander te zeggen. Wie maakt de businesscase? Wie stuurt op de businesscase? Wie beoordeelt de businesscase? Hoe worden de beoogde benefits afgerekend?

In deze workshop nemen we de deelnemers mee naar de theorie en de praktijk van het benefits management. Bijvoorbeeld: hoe zou een pragmatische business case eruit moeten zien? Niemand heeft baat bij een lijvig document dat verder niemand meer leest of gebruikt. Tegelijkertijd is het van belang om het bestaansrecht van het project goed te documenteren. Dus hoe ziet dat er dan uit?

En als de benefits gedocumenteerd zijn, hoe zorgen we er dan voor dat ze geïncasseerd worden? Hoe borgen we dat de bestaansreden van het project ook gerealiseerd wordt? Welke krachten en invloeden spelen een rol bij het sturen op realisatie van benefits? Welke succesfactoren zijn er om benefits met succes te kunnen incasseren? Hoe wordt er in de organisatie van deelnemers precies gestuurd op de realisatie van benefits, en welke interventies / verbeteringen kunnen we daarvoor formuleren? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het incasseren van de benefits?

Zoals van men inmiddels van KWD gewend is wordt er (inter)actief samen aan de inhoud van de workshop gewerkt. Met als oogmerk dat deelnemers beter in staat zijn om baten te (helpen) incasseren.

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Als je dieetwensen of andere opmerkingen hebt, vul ze hier dan in.
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.