Contact
De overeenkomsten tussen agile en jou zijn soms bij de beesten af.

Ben ik Agile-ready?

Ben ik wel agile-ready? Kan ik effectief en succesvol leiding geven in de context van de intensieve samenwerking binnen een klein en zelforganiserend team? Kortom, ben ik geschikt als projectmanager in een agile wereld? De deelnemers worden aan de handen van voorbeelden uit de apenwereld meegenomen in het beantwoorden van deze vragen, en ontdekken wat agile, apen, en zij gemeen hebben…

Werken via agile heeft nogal wat consequenties voor de mensen die daarbinnen hun werk moeten doen. Enerzijds levert het veel vrijheid van handelen op om eigen inzichten in de praktijk te brengen. Anderzijds kunnen verschillen in werkvoorkeuren en persoonlijkheid niet via de normale hiërarchie worden beslecht.

De projectmanager in een non-agile projectgeoriënteerde omgeving heeft een meer taakgerichte rol. Het is aan hem om zijn team aan de gang te krijgen en te houden. Het is aan hem om oplossingen te zoeken voor problemen. Het is aan hem om problemen in het team op te lossen. Kortom, hij zit midden in de actie en heeft een directieve rol. In de agile wereld is dat allemaal anders. Teams zijn zelfsturend, bepalen hun eigen werk en degene die daarin prioriteiten stelt is de Product Owner en zeker niet de projectmanager. En de problemen die er in het team bestaan: die moet het team in eerste aanleg toch zelf oplossen.

De agile wereld ziet er voor een projectmanager dus anders uit dan in een meer hiërarchische omgeving. Kan hij de overgang naar Agile maken of niet? Wat zijn de aandachtspunten en waar zitten pijnpunten?

Om meer grip te krijgen op deze agile uitdagingen, gaan we eerst dieper in op de verschillen tussen de traditionele en de Agile projectaanpak. Vervolgens kijken we naar de consequenties die dit heeft voor de competenties waarover een projectmanager moet beschikken. Uitmondend in de cruciale vraag: ‘Beschik IK over de juiste competenties om een goede agile projectmanager te zijn?’

Dat doen we aan de hand van een aantal voorbeelden uit de dierenwereld. Onze vroege voorouders zijn een mooi model voor onszelf, omdat ze dicht bij ons staan en in de evolutie verschillende succesvolle manieren van over- en samenleven hebben gevonden. Aan het eind van de sessie heeft iedere deelnemer een duidelijke indicatie in hoeverre er nog werk aan de winkel is om een goede agilist te kunnen zijn.

Geïnteresseerd?

Vul dan het onderstaande formulier in voor meer informatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Interesse in onze workshops?

Wij kunnen deze workshop op maat maken voor je vakgroep, interne leergangen of opleidingen.