Contact
URENCO

Expansie fabriek Stable Isotopes succesvol van start

Rond 2016 realiseerde URENCO’s dochtersbedrijf Stable Isotopes uit Almelo dat de vraag naar hun verrijkte stabiele isotopen producten, die o.a. gebruikt worden voor de productie van medische radio-isotopen, bleef stijgen. De vraag zou binnen enkele jaren boven de beschikbare capaciteit uitstijgen. Daarom werd een ambitieus expansieprogramma gestart onder aansturing van Luuk Ketel.

Inleiding

Met een hightech nieuwe machine waarin isotopen worden geproduceerd met behulp van de Urenco’s ultracentrifugetechnologie heeft de totale productiecapaciteit van de afdeling Stable Isotopes inmiddels significant vergroot, (zie Tubantia artikel met link). Deze zg. cascade staat in een nieuwe hal; één van de projecten binnen het expansieprogramma Stable Isotopes URENCO. De capaciteitsuitbreiding is in een periode van minder dan vijf jaar gerealiseerd en is een prestatie van formaat te noemen. Zeker bezien vanuit de complexiteit, wet- en regelgeving waarmee rekening gehouden moet worden. In de ontwerp- en engineeringsprocessen speelt daarnaast veiligheid en gezondheid een cruciale rol. Door deze uitbreiding en vernieuwing van de SI-fabriek kan Stable Isotopes meebewegen met de commerciële markt van speciale isotopen. Stabiele isotopen geeft Urenco ook een goede PR: de speciale isotopen worden gebruikt voor behandeling van ernstige ziekten als prostaat- en longkanker of hersentumoren. En het helpt darmkanker vroegtijdig op te sporen. Ook zijn isotopen te gebruiken in onderzoek, bijvoorbeeld hoe het voedsel van kinderen in ontwikkelingslanden te verbeteren.

Resultaat

Expansie met een nieuwe high-tech machine gerealiseerd gelijktijdig met het vernieuwen en uitbreiden van een gespecialiseerde procesindustrie fabriek voor speciale stabiele isotopen.

Meerjarig programma opgestart in tranches met 9 projecten om de omzet te verdrievoudigen. Betrof projecten voor nieuwbouw, stabiliseren en optimaliseren van bestaande procesinstallaties, het inrichten van een centrale control room, het verbeteren van de bestaande organisatie en het uitbreiden met nieuwe ‘First Of A Kind’ hightech machines met bijbehoren procesinstallaties.
Resultaat: forse omzetgroei, alle procesinstallaties zijn vernieuwd en geschikt voor de komende jaren en productiecapaciteit is uitgebreid met een 1e hightech machine die straks gekopieerd wordt. Een uiteindelijk een tevreden klant.

Opdracht

Initiële opdracht: maak een programmaplan voor het uitbreiden van een isotopen fabriek waarmee URENCO in staat wordt haar klanten mogelijk beter te bedienen. Na goedkeuring van dit plan is gevraagd op het programma als programmamanager op te starten en te realiseren. Later is het stabiliseren en optimaliseren van bestaande procesinstallaties bijgekomen.

Lees meer over dit project in het 14de KWD vakblad

Lees meer over dit project in Tubantia

“ Enkele jaren geleden stonden we aan het begin van een belangrijke expansie van ons activiteiten. Er waren veel ideeën en ook al meerdere projecten gestart maar we zagen ook dat er nog veel meer op ons af kwam. We realiseerden ons dat we een nieuwe aanpak moesten vinden die ons in staat zou stellen alle activiteiten en projecten in goede banen te leiden. Luuk Ketel heeft bij ons het concept van programmamanagement geïntroduceerd en tevens geïmplementeerd. Alle projecten gerelateerd aan onze expansie werden hier op een logische manier in georganiseerd. Dit zorgde ervoor dat we het overzicht behielden qua voortgang en financiën, maar dat ook de onderlinge relatie tussen de verschillende projecten helder was. Het programmamanagement dat Luuk bij ons heeft geïntroduceerd was cruciaal voor het slagen van ons expansieprogramma en Luuk heeft als programmamanager ook een belangrijke bijdrage geleverd aan dat succes. ”
Arjan Bos, manager URENCO Stable Isotopes
KWD

Wil je ook resultaat?

Samen succesvolle resultaten behalen, daar ligt onze focus. De resultaatmanagers van KWD vertalen praktisch en pragmatisch de wensen en eisen van opdrachtgevers in concrete (project)resultaten.