Contact

Wat is een beter project?

Het thema van de IPMA Projectmanagement parade 2016 is “Betere projecten voor een betere wereld”. Een thema waarmee je alle kanten op kunt en dat zie je ook aan het programma. Maar stel je zelf ook de vraag: wanneer doe je het goed? Als je jouw project op tijd en binnen budget oplevert of als je oplevert wat echt nodig is?

Artikelen

In de praktijk zien we vaak dat projectmanagers er heel verschillend in kunnen zitten. We zien jonge enthousiaste mensen die net hun certificaat hebben gehaald en erg hun best doen om het boekje te volgen want… zo hebben ze het geleerd. Niets mis mee, in de praktijk gaan ze ook leren dat methoden en technieken handig zijn maar niet zaligmakend.

De dingen goed doen of de goede dingen doen?

Vraag aan een jonge, onervaren projectmanager wat projectsucces betekent en de kans is groot dat je een antwoord krijgt in de trend van “de afgesproken resultaten binnen tijd en budget opleveren”. Vraag het aan een ervaren projectmanager en het antwoord zal veel meer liggen in de richting “zorgen dat de opdrachtgever krijgt wat hij nodig heeft en dat de verandering goed gemanaged wordt”.

Een goede projectmanager gaat in dialoog met de opdrachtgever, zorgt er voor dat de gewenste resultaten samen worden beschreven en heeft ook het lef om de opdrachtgever te challengen. Dit betekent dat je kennis moet hebben van de business van de opdrachtgever. Je moet je kunnen en willen verdiepen in de doelstellingen, de omgeving en de bedrijfsprocessen en niet bang zijn om de status quo ter discussie te stellen. Een open mind en de drive om te laten zien dat het ook anders kan, helpen daarbij absoluut. En dat je daarbij flexibel moet zijn in de gebruikte methoden en technieken, ach, voor een ervaren projectmanager spreekt dat voor zich. Want die weet: Resultaat = Kwaliteit * Acceptatie. En dat is dus waar hij of zij zich op richt en niet op de gebruikte methoden en technieken, die zijn maar een hulpmiddel.

Projectmanagement is mensenwerk

Binnen projecten boek je gezamenlijk resultaten en daarvoor is samenwerking dan ook essentieel. Dit betekent dat je als projectmanager niet alleen resultaat gedreven moet zijn maar ook mensgericht. Als je je oprecht interesseert in mensen dan is het een stuk gemakkelijker om samen te werken, mensen aan je te binden, mee te nemen in de verandering en samen resultaten te boeken. Dit vraagt heel andere capaciteiten en competenties van projectmanagers dan werken volgens het boekje. De goede projectmanagers zullen je dan ook overtuigen van het belang van goed opdrachtgeverschap, samenwerking en sponsorship vanuit het management en de noodzaak om de verandering goed te begeleiden en in de organisatie te verankeren. En dat boekje, ach die kennis hebben ze en nemen ze mee, maar staat zeker niet voorop.

Zorgen dat je het juiste team samenstelt en met hen bouwt aan een goed fundament voor een goed projectresultaat, daar draait het om.

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.