Contact

Ontwikkelingsfasen van een stuurgroep

KWD heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van stuurgroepen. Dit leverde een aantal verrassende inzichten op. Daarnaast heeft KWD een volwassenheidsmodel voor stuurgroepen ontwikkeld. Met dit model kun je eenvoudig zien waar een stuurgroep in haar functioneren staat en welke maatregelen genomen kunnen worden om een fase verder te komen.

Publicaties

De stuurgroep op weg naar volwassenheid

Ict-projecten worden doorgaans gekenmerkt door een min of meer vaste projectstructuur waarin een stuurgroep, een projectgroep en enkele werkgroepen te onderscheiden zijn. De stuurgroep treedt hierin meestal op als het bewakende en bijsturende orgaan van het project. In de praktijk blijkt dat de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de rol van een stuurgroep van project tot project behoorlijk kan verschillen. Logische vragen zijn dan ‘wat zijn die verschillen’, ‘waarom zijn er verschillen’ en ‘wat zijn de gevolgen van deze verschillen’ (wat merkt het project ervan). Deze vragen staan centraal in deze bijdrage.

Ontwikkelingsfasen van stuurgroepen

De antwoorden op de gestelde vragen worden gegeven door gebruik te maken van een model waarin vier ontwikkelingsfasen van een stuurgroep worden onderscheiden. Per fase zien we dat de kenmerken van een stuurgroep anders zijn. Zo zal de samenstelling en de doelstelling van fase tot fase verschillen, maar ook de wijze waarop de stuurgroep sturing geeft aan het project en het samenspel tussen stuurgroep en projectmanager. In dit artikel wordt dit model beschreven. Op basis van het model hebben we een onderzoek in de praktijk (bij zestien organisaties) uitgevoerd. En inderdaad wordt duidelijk dat het doen en laten van stuurgroepen in de praktijk aanzienlijk verschilt. Die verschillen zullen we toelichten. En hoewel het maar gaat om een kleine steekproef van zestien organisaties, zijn we in staat enkele interessante conclusies te trekken. We beginnen onze bijdrage met een kort exposé over stuurgroepen.

Het volledige artikel ontvangen?

Na het invullen van onderstaand aanvraagformulier wordt het artikel naar het opgegeven emailadres verzonden. Uiteraard worden uw gegevens strikt vertrouwelijk behandeld.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.