Contact

LEID de Agile Evolutie, de volgende stap

Ik heb me voor deze blog laten inspireren door Adversity Quotient van Paul G. Stoltz. Een boek uit 1997 waarin hij je, aan de hand van wetenschappelijke bevindingen met concrete voorbeelden, uitlegt hoe je de obstakels op je pad in kansen om kunt zetten. Dit is wat ik onder andere leerde.

Artikelen

Agile, waarom dan?

Waarom was Agile ook al weer nodig? Was het niet om organisaties meer ontvankelijk voor snelle veranderingen te maken, om continu van waarde te zijn voor klanten? Om mee te bewegen met de veranderende omgeving? We worden Agile om ons doorlopend te kunnen aanpassen. Maar, de titel van deze blog verraadt het al, we realiseren ons dat we een volgende stap moeten zetten en toch aarzelen we daarmee.

Net niet

We hebben al veel bereikt, maar dat is het allemaal net niet. Softwareontwikkeling gaat wel beter, maar nog regelmatig niet volgens de verwachtingen. Sommige sectoren hebben Agile technieken overgenomen, maar komen niet verder dan een to-do list die nu backlog heet. In de wat hardere sectoren lijkt Agile meer een buzzwoord te zijn dan dat het echt betekenis heeft. Wat is de volgende stap?

Ik kom terug op het inspirerende werk van Stoltz: hoe ga je om met tegenspoed? Dat heeft meer met Agile te maken dan dat je op het eerste gezicht zou zeggen! Want is de noodzaak tot verandering niet ook een vorm van tegenspoed? Jouw organisatie heeft een koers uitgezet, die geen aansluiting met de markt vindt, dat is even een tegenvaller. Hoe ga je daar mee om? Hoe reageer je? In paniek met een mega reorganisatie waar alleen externe adviesbureaus beter van worden? Of ben je in staat om dit obstakel als een kans te zien?

LEIDers

LEID is een acroniem dat je kan helpen om de volgende stap te zetten.

De L staat voor luisteren, luister naar de verhalen die we elkaar vertellen. Dit is iets anders dan een peptalk van de CEO aan het begin van het jaar. Het is wat de mensen in de organisatie voelen en ervaren. Senior management moet daar naar luisteren. Voelen we ons slachtoffer of zitten we aan het stuur? Een glijdende schaal tussen de gefixeerde of de groeimentaliteit. Zonder die laatste is het voor een organisatie onmogelijk om de volgende stap in de Agile Evolutie te zetten.

De E staat voor eigenaarschap en heeft te maken met in hoeverre je eigenaarschap neemt voor de situatie waarin de organisatie terecht is gekomen en voor de oplossing die je moet vinden om weer aansluiting met de markt te vinden. De leiders binnen de organisatie zijn zich dan bewust van hun eigen rol en verantwoordelijkheid in beiden.

De I staat voor inzoomen en analyseren van de situatie. Dit doe je nadat je eigenaarschap hebt genomen. Verdiep je in de verhalen die de medewerkers vertellen en zoek naar bewijs of die verhalen juist zijn. Dit geeft je aan de ene kant meer zelfvertrouwen en aan de andere kant meer zekerheid over waar je nu daadwerkelijk leiderschap in moet tonen.

De D staat voor doen, je moet in actie komen. Dat begint met het maken van een keuze welke richting je opgaat. Hoe ga je van waarde zijn voor de klanten die je bedient? Daarnaast ga je direct aan de slag, geen te grote plannen, maar doen, doen en nog eens doen! Dat is evolutie.

Het zijn LEIDers die de volgende stap in de Agile Evolutie gaan nemen! De bal ligt nu helemaal bij jou!

 

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.