Contact

Hoe we steeds dommer worden

Enkele weken geleden had ik op een dag twee verschillende gesprekken die mij aan het denken zetten. Het eerste gesprek ging over het organiseren van een evenement over Agile Leiderschap en het tweede met de uitgever van een vakblad.

Publicaties

De organisator vertelde mij dat mensen de uitleg tegenwoordig kort en bondig willen hebben, zodat zij het zonder al te veel moeite kunnen begrijpen. Een vorm van fast-knowledge, vergelijkbaar met de hamburger die je naar binnen werkt bij McDonald’s. De uitgever stelde mij de retorische vraag: ‘Dus u bent nog iemand die graag een boek leest met veel tekst en zorgvuldig uitgewerkte argumenten.’ Ik voelde me oud en was even bang dat mijn connectie met wat er gaande is, verbroken was. Gelukkig kon die gedachte geen wortel schieten, integendeel!

Individuen steeds dommer

De twee gesprekken zijn symptomatisch voor een geavanceerde samenleving waar de individuen steeds dommer aan het worden zijn.

Laat ik me even beperken tot ons projectmanagementvakgebied en adaptief leiderschap omdat dat jouw interesse heeft. Ik heb een vraag voor je: Wat is het laatste managementthema dat je hebt bestudeerd en hoeveel tijd heb je daaraan besteed? Als je niet gemiddeld een boek per maand leest over een bepaald thema en dat minstens een jaar lang volhoudt, dan loop je naar alle waarschijnlijkheid achter in je kennis over dat thema. Of om het wat botter te zeggen: dan ben je ten opzichte van de beschikbare kennis dommer geworden. Nu hoor ik je zeggen dat je geen tijd hebt om veel te lezen. Pas op, want dat is een van de symptomen van dommer worden. Want je neemt toch ook de tijd om te eten en te drinken? Of om te sporten, dat doe je toch ook? Waarom dan niet lezen en studeren?

Agile omarmd

In de projectmanagementwereld hebben we enkele decennia geleden PRINCE2 massaal omarmd. Die omarming is uitgelopen op een faliekante mislukking. Hoewel nog velen in ontkenning leven, hoef je maar te kijken naar het enthousiasme waarin agile werken en zelfsturing zijn omarmd. Agile werken was niet zo’n succes geweest als we PRINCE2 niet door en door spuugzat waren. Maar lag dit nu aan PRINCE2? Nee, helemaal niet, de methode is een mooie beschrijving van de administratieve organisatie van een project. Het had meer dan alleen maar een marketingsucces voor opleiders kunnen worden. Maar hoeveel van u hebben ooit de manual van deze methode diepgaand bestudeerd? Jaren geleden stelde ik deze vraag op een congres. Van de aanwezigen die hun Practitioner certificaat hadden, had het merendeel nooit de manual helemaal uitgelezen. Is het een wonder dat deze methode niet langer mainstream is? Als je hem niet gelezen hebt, dan heb je de methode nooit toegepast. Er is gewoon geen bewijs voor! Hetzelfde herhaalt zich met raamwerken zoals SAFe en LeSS en de andere honderden Agile raamwerken. Men leest enkel voor het examen en daarna stopt het.

Empirisch werken

In de Agile wereld doen we stoer door te zeggen dat we empirisch werken, en dat scrum of andere raamwerken dat ondersteunen. Maar elke empirische expeditie begint met een diepgaande literatuurstudie. Waar staat dat in de scrumgids? Veel liever verwijzen we naar ‘wisdom of crowds’ en domme zwermen volgers die ons een spiritueel gevoel van organiseren geven. Iemand die zegt dat hij iets gelezen heeft, krijgt een schampere opmerking dat wij van de praktijk en niet van de theorie zijn. Daarbij vergetende dat theorie bewezen praktijk is en dat de praktijk waarnaar zij verwijzen eerder een mening dan een empirisch feit is. Maar, zonder dramatisch te willen doen, de verdomming is een groter probleem dan de opwarming van de aarde.

Het vraagt, afhankelijk van het onderwerp, gemiddeld tienduizend bladzijden en tienduizend uur empirisch oefenen om ergens expert in te worden. De snelste manier om kennis tot je te nemen is door te lezen en dit je gedachten te laten veranderen. Kennis is de ervaring van anderen die je woord voor woord tot je neemt. Het geschreven woord is de brug waarlangs de kennis van onze voorgangers tot ons komt. De generatie die deze brug niet wenst over te gaan, is gedoemd het wiel opnieuw uit te vinden.

 

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.