Contact

Een nuchtere blog

Ik had mijn blog al helemaal geschreven en stond op het punt om deze naar de redactie te sturen. Toen kwam de mededeling van het kabinet en op de daaropvolgende maandagavond de toespraak van onze premier; ineens was alles wat ik geschreven had niet meer relevant.

Publicaties

Wakker worden

Op dinsdag 17 maart 2020 werd ik, net als u, wakker in een andere wereld en het is nog maar de vraag hoe anders die zal zijn. Dagen van wikken en wegen volgden, want het was een goede blog en het is niet makkelijk om als schrijver afscheid te nemen van iets wat mooi is.

Ik had u willen vertellen over de draconische maatregelen voor een simpel griepje. Over politici die bang voor de onderbuik des volks ons in een verregaande bureaucratische dictatuur zouden storten. Over het redden van mensenlevens die anders een paar maanden later zouden overlijden, omdat ze toch al ziek waren. Ik had geschreven hoe een parlementaire-enquêtecommissie over tien jaar terug zou kijken en zich zou verbazen hoe het ooit zover heeft kunnen komen. Maar ik werd op dinsdagochtend wakker in een surrealistische werkelijkheid. Ook nu doe ik, waarschijnlijk net als u, verwoede pogingen om ergens een houvast te vinden. Daarom een nuchtere blog voor u, mijn gewaardeerde lezer.

Bevoorrechte positie

Bent u zich bewust dat u zeer bevoorrecht bent? U bent project- of lijnmanager, adviseur, facilitator, coach of een andere professional die naast een goed inkomen ook een grote autonomie bezit. U heeft zowel de middelen als de mogelijkheden om uw eigen pad te trekken. Wat er ook gebeuren gaat, de meesten van u zullen wel een weg in deze nieuwe wereld vinden. Ook voorzie ik niet dat u onder de stress daarvan bezwijken zult. Voor u is het meer een kans dan een bedreiging. Voor u wel!

Mijn vraag is: “Wat gaat u daar mee doen?” Het antwoord daarop is cruciaal en kan het verschil maken. Want deze nieuwe tijd heeft op elk niveau van de samenleving uitzonderlijke leiders nodig. Leiders waarvan ik zeker weet dat die onder uw geledingen aanwezig zijn. Dit is uw tijd om te excelleren in dienstbaarheid. Velen van u zijn vol enthousiasme en met volle overgave op de trein van wendbaarheid gesprongen. Nu is het moment om te laten zien hoe ‘agile’ u werkelijk bent.

Tijd voor dienend leiderschap

Zonder in paniek te raken, maar er zullen waarschijnlijk meerdere ochtenden komen waarin we in een veranderde wereld zullen ontwaken. Als er ooit een tijd onzeker was dan is dat deze wel. En waar raamwerken en persoonlijke meningen er niet meer toe doen; waar een ‘Manifesto’ ontoereikend is. We zullen alle zeilen moeten bijzetten; nieuwe paden moeten bewandelen. De oplossing ligt niet op het pad van individualisme maar zoals zoveel mensen hebben laten zien, op dat van de collectiviteit. Dat zal voor ons nog wel de grootste verandering zijn.

U die gewend was om het stuur in eigen handen te nemen, om te zorgen voor uw eigen individuele toekomst, uw land heeft u nodig. De bevoorrechte positie die u heeft, geldt niet voor iedereen: veel mensen verkeren in onzekerheid en zijn op zoek naar leiders. Dat is waar u zich de komende tijd op zult moeten bezinnen; de centrale vraag is: “Voor welk probleem bent u een oplossing?” In tijden van nood heeft uw land uw leiderschap nodig, dat is de nuchtere conclusie die ik tijdens al mijn wikken en wegen heb getrokken.

 

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.