Contact

De projectmanager in de politieke jungle

KWD introduceerde de projectbarometer in het artikel “Hoe politiek is mijn project?” in de maart editie van Projectie. Met de projectbarometer kan de politieke lading van een project worden bepaald. In dit tweede artikel over projectpolitiek gaan we in op de volgende twee vragen: Beschikt de projectmanager over de juiste politieke voelhorens? En hoe handelt de projectmanager in politieke situaties?

Publicaties

Politieke valkuilen

De projectpolitiek barometer geeft een goed beeld van politieke valkuilen in een project. Een projectmanager moet die echter wel zien en gevoel hebben voor politieke nuances en machtsspelletjes. Bovendien moet hij weten hoe hij in een politieke situatie moet handelen om overeind te blijven en zijn doel moet bereiken. Moet hij bijvoorbeeld mee bewegen, zijn rug recht houden of zoeken naar compromissen?

Een projectmanager met weinig gevoel voor politieke kwesties loopt een gerede kans om in een verpolitiekt project platgewalst te worden. De kans is groot dat hij de politieke valkuilen niet ziet en zonder enig politiek gevoel als een olifant door de politieke porseleinkast loopt. Evenzo is het minder verstandig om een projectmanager met een scherpe neus voor politiek te zetten op een laag politiek project. De kans bestaat dat zo iemand gaat zoeken naar politieke problemen en met zijn gedrag en handelen onbewust het project politieker maakt dan het is. Voor de beantwoording van de vraag of een projectmanager over de juiste politieke voelhorens beschikt, maken we gebruik van de zogenoemde MACH score (Engelstalige MACH-IV test). Een projectmanager met een hoge MACH score heeft een sterker gevoel voor politiek en is beter in staat politieke signalen te herkennen dan iemand met een lage MACH score. De bepaling van die score gebeurt met behulp van een vragenlijst.

Vraag het artikel aan

Wilt u dit tweede artikel in een reeks van drie in zijn volledigheid lezen? Vraag het dan aan via onderstaand formulier.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Ben je geïnteresseerd in het KWD Bulletin?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.