Contact

De projectaanpak: projectresultaat boven methodiek

Deze veel gehoorde vraag van opdrachtgevers, projectmanagers en lijnmanagers komen we bij KWD regelmatig tegen bij onze opdrachtgevers. Belangrijk is dat je het projectresultaat centraal stelt en je projectaanpak kiest op basis van organisatie- en projectfactoren. Deze aanpak kan een combinatie zijn van verschillende methoden. Om deze keuze te kunnen maken is het belangrijk dat je als projectmanager niet alleen de methode kent maar ook het gedachtegoed.

Artikelen

Combineer en varieer met Agile

Wees niet bang om moderne methoden gebaseerd op Agile met een klassieke methode te combineren. Reflecteer regelmatig gedurende het project of de aanpak nog leidt tot het gewenste resultaat. Het vraagt om durf om gedurende de looptijd van het project je aanpak tussentijds bij te stellen. Alles voor het projectresultaat.

Waterval met Agile gecombineerd

KWD heeft uiteenlopende en succesvolle ervaringen met het combineren en variëren van methoden in één project. Eerder heeft KWD in een eerder KWD bulletin een artikel gepubliceerd: Enterprise Agile – een praktijkinvulling. De KWD projectmanager switchte tijdens zijn project van methode (van scrum naar waterval) om het vastgelopen en overgenomen project weer op de rit te brengen. Hij combineerde succesvol waterval in de Definitiefase met Scrum in de Uitvoeringsfase.

Stapsgewijze Agile implementatie

Meerdere variaties in één project behoort ook tot de mogelijkheden. Een KWD collega koos voor de weg van geleidelijkheid in zijn project. Hij leerde de organisatie eerst werken met de nieuwe software realisatie methode en de aanpak was op een waterval manier. Vervolgens schakelde hij over naar een Rapid Application Development aanpak om het team te laten wennen aan een agile manier van werken. In de laatste stap schakelde het team volledig over op een agile manier van werken met SCRUM.

De bepalende factor voor de projectaanpak was hier het aanpassingsvermogen van het projectteam. De projectaanpak werd in meerdere stappen aangepast om diverse organisatie- en projectveranderingen door te kunnen voeren.

Durf is het motto

Mijn overtuiging is dat Agile verder gaat dan een methode, maar veel meer een gedachtegoed waar je naar leeft en werkt. Persoonlijk neem ik het gedachtegoed uit het Agile manifesto als uitgangspunt in het combineren van verschillende methoden.

Wat mij betreft is niet de vraag óf je de Agile methode kunt toepassen, maar meer de mate waarin je het toepast gedurende je project. En dat vraagt om durf.

Ik wens je veel durf toe!

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.