Contact

BPUG Seminar 2022

Op 23 november was voor de 24e keer het jaarlijkse seminar van vakvereniging BPUG (Best Practices User Group), met als thema ‘Nieuwe schoenen’. Als vakprofessionals maken wij elke dag een verandering mee en deze veranderingen gaan steeds sneller. Om bij te blijven en hierop te anticiperen, hebben wij zo gezegd nieuwe schoenen nodig. Nieuwe schoenen die beter passen bij deze tijd. Maar over welke schoenen hebben wij het dan? Samen met de deelnemers van het seminar heeft KWD een begin gemaakt met de zoektocht naar nieuwe schoenen tijdens 3 interactieve parallelsessies met 2 workshops.

Artikelen

Volgens Keynote spreker Hugo Haak, 2x verkozen tot sportcoach van het jaar, zijn er drie verschillende soorten schoenen waarmee hij zijn route richting veranderingen heeft bewandeld:

1. De Baanwielrenschoenen

Hugo was geselecteerd voor het nationaal team baanwielrennen. Hij vond aansluiting bij de wereldtop, maar bleef hangen op de 5de of de 6de plaats. Had hij hiermee zijn ‘plateau’ bereikt?

In afstemming met zijn coach heeft hij het besluit genomen om een verandering te brengen in zijn plan van aanpak.

Zijn individuele prestatie bleef steken, maar in teamverband waren de resultaten beter én stijgend. Uiteindelijk heeft hij afscheid genomen van individuele onderdelen en alle focus gelegd op prestaties in teamverband. Dit was voor hem een moeilijk besluit, maar het heeft wel het gewenste resultaat opgeleverd om aan de top te komen. Met zijn team was Hugo Europees kampioen teamsprint, 2e tijdens het WK en op koers voor een medaille tijdens de Olympische Spelen.

2. De coachschoenen

NOC/NSF startte met een programma om oud-atleten ‘om te scholen’ naar coach. Het doel van dit programma voor Hugo was om drie jaar mee te lopen om daarna eventueel bondscoach te worden.

Dit veranderde heel snel nadat de toenmalige bondscoach na negen maanden was gestopt, waardoor er een beroep op Hugo werd gedaan om direct zijn rol over te nemen. Dit was voor Hugo een moeilijke beslissing omdat hij leiding moest geven aan een team waarin hij zelf had gezeten.

Deze verandering om bondscoach te worden heeft voor mooie resultaten gezorgd. Hij werd winnaar van zowel het EK als het WK, hij werd bondscoach van het jaar en het team won drie keer goud, twee keer zilver en één keer brons. De winsten had hij te danken aan zijn visie, communicatie, vertrouwen en het support aan zijn team.

3. De kantoorschoenen

Hugo is inmiddels gestopt als bondscoach en werkt nu in het bedrijfsleven. De ervaringen en tips die hij wilt delen:

  • Wees niet bang voor verandering
  • Accepteer de verandering
  • Pas je aan
  • En ga daar vól voor

Workshops voor een projectsuccess

Workshop: KWD Projectstrategie

Het kiezen van een passende projectstrategie is een belangrijke voorwaarde voor een projectsucces. Elk project is uniek en kent zijn eigen bijzondere kenmerken en daarom is het van belang om niet zomaar een standaardaanpak te kiezen. Hoe vaak gebeurt het niet, dat een project start met een aanpak die al vaker gebruikt is en dat we halverwege ontdekken dat het project vastloopt? Zo kan een projectstrategie canvas handvatten bieden om tot een solide projectstrategie te komen. De projectstrategie canvas geeft een goed overzicht van de belangrijkste uitgangspunten binnen een project zoals achtergrond, doelen, resultaat en aanpak.

Tijdens deze workshop zijn deelnemers in groepen opgesplitst om een projectstrategie canvas in te vullen op basis van een praktijkcasus van een van de deelnemers. Zo hebben deelnemers van deze workshop de volgende ervaringen opgedaan:

  • Het projectstrategie canvas kan goed helpen om met elkaar in gesprek te komen over relevante onderwerpen
  • Eenvoudig meerdere onderwerpen te bespreken zonder dat overzicht verloren gaat
  • De discussies in de groepjes vertonen sterke overeenkomsten in vergelijking met de ‘echte’ gesprekken zoals gevoerd bij het gebruik van het canvas in projecten; daarmee biedt de workshop een realistische ervaringen
  • Bij het eind van de workshoptijd wilden de groepen eigenlijk niet stoppen maar doorgaan met het invullen

Test om projectstrategie te beoordelen zijn tevens gratis uit te voeren via  https://app.kwdrm.nl/#/projectstrategie

Het projectstrategie canvas kan aangevraagd worden via:

https://www.kwdrm.nl/onze-kennis/kwd-reeks/projectstrategie-roadmap-naar-projectsucces/projectstrategie-canvas/

Workshop: KWD Projectpolitiek

De definitie van projectpolitiek is “Het omgaan met tegenstrijdige belangen en agenda’s, het flexibel en effectief in kunnen spelen op wisselende en schuivende machtsverhoudingen, en het beïnvloeden van keuzeprocessen in organisaties met als doel het realiseren van een succesvol project.”

Hoe ga je er als manager hiermee om, en hoe kun je effectief handelen in die context? Tijdens het KWD-workshop Projectpolitiek werden er fragmenten uit de film ‘’The Pentagon Wars’’ vertoond, waarbij er per fragment werd geëvalueerd over wat er aan de hand is, hoe deelnemers zouden handelen en waarom. Na het groepsgesprek werd er een fragment getoond hoe de hoofdrolspeler heeft gehandeld.

Zo hebben deelnemers van deze workshop ervaringen opgedaan dat er vrijwel altijd spraken is van politiek bij projecten, een projectmanager voldoende instinct moet hebben om dit te onderkennen en te besturen, en dat politiek hoort bij het realiseren van het resultaat.

Test om projectpolitiek te beoordelen is tevens gratis uit te voeren via https://app.kwdrm.nl/#/project-politics/categories

Workshop: KWD Sturen op waarde

Literatuuronderzoek naar waarde wijst uit dat er geen uniforme definitie hiervan is. Daarnaast zijn er weinig wetenschappelijke onderzoeken gedaan over waarde. Wel zijn er vier elementen die steeds terug komen in de wetenschappelijke literatuur:

  • Stakeholder bepaalt de waarde
  • Waarde is situationeel afhankelijk
  • Waarde wordt subjectieve ingevuld
  • Waarde is tijdsafhankelijk

Tijdens deze workshop werden er quizvragen aan deelnemers gesteld over wat resulteerde in een algemeen beeld dat organisatie niet tot nauwelijks weten wat waarde is en waar ze voor staan.

Waarom is dit eigenlijk zo? Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat er diverse redenen zijn om waarde NIET te operationaliseren. Deze redenen zijn dat men niet weet hoe zij waarde moeten toepassen op het werkveld, omdat dit niet in opleidingen, trainingen en methodes worden gehanteerd.

Verder is er geen aandacht hiervoor binnen de organisatie, omdat niemand er om vraagt en is er geen participatie van stakeholders.

Zo hebben deelnemers de volgende kennis en ervaring opgedaan:

  • Accepteer dat waarde subjectief is en door de tijd kan veranderen
  • Organisatie is een keten van entiteiten die gezamenlijk waarde leveren
  • Valideer en maak waarde meetbaar; bijvoorbeeld via bandbreedte
  • Richt je op de invloedssfeer van het team
  • Maak een bewuste keuze in de projectaanpak
  • Waarde vraagt om een continu en iteratief gesprek
KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.