Contact

Boekrecensie Scaling Agile in organisaties

Henny Portman kan als een moderne vlinderverzamelaar gezien worden: zijn net vangt echter geen vlinders maar Agile frameworks.

Artikelen

In zijn laatste publicatie Scaling Agile in organisaties, uitgegeven in juni 2017, geeft hij een inkijk in zijn rijke collectie van gevonden soorten. Onderstaande figuur geeft een overzicht van de exemplaren die aan bod komen, plus de classificering die Henny er in heeft aangebracht:

Overzicht van agile methoden van Henny Portman

Leeswijzer

Het boek begint met een handige leeswijzer. Afhankelijk van de rol, schaalgrootte van het veranderinitiatief en/of de IT-gedrevenheid van de organisatie, wordt de lezer specifieke frameworks en hoofdstukken aangeraden te lezen. Het eerste deel van het boek focust op de fundamenten van Agile: Scrum, Kanban, Lean en de wijze waarop er van team- naar product- of programmaniveau wordt opgeschaald. Het vraagstuk over tijdelijke projecten vs. ongoing releasefabrieken en de impact van Agile op tijdelijke projectorganisaties, worden ook toegelicht.

Na het leggen van dit fundament, divergeren de in de leeswijzer geadviseerde paden. In het 2de deel, wat de hoofdmoot van het boek vormt, komen de verschillende frameworks voor scaling aan de orde. De volgende frameworks worden ieder in een eigen hoofdstuk uitgewerkt: SAFe, Nexus, Scrum at Scale, LeSS, Spotify, Prince2 Agile en AgilePM. In een laatste veeghoofdstuk is een beknopt overzicht van diverse (exotischer) methoden opgenomen. Het boek wordt afgesloten met een grote vergelijkingstabel van de eigenschappen per framework, advies hoe een framework te selecteren en aanbevelingen over de implementatie.

Zoektocht naar kennis

Dit boek kwam op mijn pad toen ik op zoek ging naar een boek dat mijn kennis over Agile op schaalniveau bij kon spijkeren. Ik pas de Agile values en de frameworks op teamniveau al langere tijd in mijn projecten toe en heb me de PMI-ACP projectaanpak, die ik namens KWD in de Agile Resultaatmanagement leergang doceer, eigen gemaakt. Vooral SAFe kom ik op de werkvloer steeds vaker tegen en ik was nieuwsgierig naar wat er qua grotere Agile frameworks nog meer is ontwikkeld in de Agile transformatie die gaande is. Henny’s zeer complete collectie heeft die nieuwsgierigheid ruimschoots bevredigd, ik heb het boek dan ook van voor tot achter gelezen.

Daarbij dient aangetekend te worden dat de toegevoegde waarde van het doorlezen van het 6de framework aardig afneemt: de mate van differentiatie tussen de frameworks is daarvoor te klein. Ik kan dan ook iedere lezer volmondig aanbevelen de leeswijzer ter harte ter nemen. Geïnteresseerden die op zoek zijn naar casestory’s over het implementeren en gebruik van de frameworks kunnen beter op zoek naar een andere publicatie. Er wordt puur een beschrijving gegeven van de componenten van het genoemde framework en de classificatie binnen de collectie van Henny. Daarbij wordt wel verwezen naar bronnen waar casestudies gevonden kunnen worden.

Uitstekend vertrekpunt

Al met al is Scaling Agile in organisaties een uitstekend boek om je inzicht te geven in de beschikbare Agile frameworks anno 2017 en om je kennis bij te spijkeren. Het is een uitstekend vertrekpunt om het juiste framework te selecteren en daarna dieper in de literatuur rondom dat framework te duiken.

Ben je geïnteresseerd in dit boek, klik dan hier.

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.