Agile: “Oeps, we zijn de business vergeten.”
Bij een grote technische leverancier is men onlangs gestart met Agile. De ontwikkeling van een nieuwe back-end applicatie werd volledig op een hybride Agile manier aangepakt. Alles verliep redelijk goed tot de applicatie met een ‘big bang’ live zou gaan.
Het ontwikkelteam had een geweldig werkend product opgeleverd, maar wie had de business geïnformeerd en er ook voor gezorgd dat de applicatie goed geïmplementeerd zou worden? Er werd gewezen naar de product owner.
Impliciete verwachtingen
De product owner mag dan wel de business vertegenwoordigen, hij is niet per definitie de aangewezen persoon om de toepassing ook te implementeren bij de business. Ervaring leert dat het vaak een impliciete verwachting is dat de product owner dit ook doet. Als die taak niet expliciet is gemaakt, is de kans groot dat deze taak blijft liggen. De product owner bepaalt dan wel hoe het eindproduct er uit komt te zien en accepteert het mogelijk ook, maar heeft niet automatisch de expertise om het te implementeren. Als hij geen ervaring heeft met bovengenoemde, dan is het verstandig om een expert aan deze persoon te koppelen en/of expliciet verantwoordelijk te maken voor de implementatie.
Hoe kan dat?
De focus lag op de productontwikkeling en daardoor is men de implementatie totaal vergeten. Je zult zeker niet de eerste zijn die dit overkomt. Vooral bij hybride vormen van Agile komt dit geregeld voor. Ondanks alle Agile inspanningen vraagt dit toch om een traditionele manier van implementeren. Dat wil niet zeggen dat er per se trainingen of e-learnings nodig zijn. Ook nieuwe middelen kunnen dan prima gebruikt worden:
- floor walkers, komen je op afroep aan je bureau helpen;
- chat applicaties, waar degenen die bij de ontwikkeling betrokken waren antwoord geven op vragen. Voor en door eindgebruikers;
- videofilms met instructies of ter promotie;
- facebookpagina met tips en trucs van gebruikers en handleidingen;
- twitter, idem als facebook.
Zo wordt de business niet vergeten!
Resultaat boeken voor en met jou
Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.