Met mijn handen in de klei

Kleur, ritme, vorm, verhoudingen, samenspel, verbinding tezamen met een scala van gevoelens is wat Kunst bij mij oproept. Een leven zonder Kunst zou voor mij een leven zijn zonder eten, zo primair is deze behoefte verweven in mijn dagelijkse ‘zijn’. Ik wil altijd creëren, in beweging blijven en vernieuwen. Dat is niet alleen bij het maken van Kunst zo, ook in mijn rol als projectmanager komt dit sterk terug.

 

Kunst heeft in mijn familie altijd een grote rol gehad. Niet alleen in het uiten maar ook in het vrije denken. Mijn overgroot opa (1885 -1980) was kunstschilder in Frankrijk en leefde van de schilderkunst. Zijn manier van denken en kijken heeft invloed gehad op onze familie in een tijd waar de maatschappij door geloof normen en waarden grotendeels was ingericht. Hij bracht een ander geluid in de vissershaven van Douarnenez. Tijdens zijn overzichtstentoonstelling in 2010 raakte het mij om zoveel van zijn werk bij elkaar te mogen zien. Bij mij is heel sterk bijgebleven dat zijn schilderijen verhalen vertellen. Door het gebruik van licht, kleuren en het spel van lijnen vertaalde hij daarin zijn gevoel. Dat is wat ik zelf goed herken. Kunst geeft mij de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan gevoelens die het woord niet kunnen vatten.

The purpose of Art is: “washing the dust of daily life off our souls”

–  Pablo Picasso – 

Verbinding

Met het creëren van beeldende kunst komen vormen, ritme en verbindingen voor mij dichter bij elkaar. Ik kan mij totaal ‘verliezen’, wanneer mijn handen de klei vormen en de vertaling maken van het beeld dat in mijn hoofd ontstaat. Gevoel van tijd vervaagd en ik kom vrij van allerlei gedachten uit het dagelijkse. Dit geeft ruimte voor zoveel meer, zoals compassie, losser van ‘oordeel’. In deze tijd waarin we struikelen over meningen, stigmatiseringen en polarisering van de maatschappij, omarm ik het haast nog meer.

In verbinding staan en creëren is ook iets wat ik gebruik in mijn werk als projectmanager. Techniek, systemen en mensen maken oplossingen mogelijk en vormen samen een ritme, verbondenheid om tot tastbaar resultaat te komen. Daarin helpt het dat je door het creëren van kunst met meer afstand naar werkelijkheden kunt kijken en ruimte geeft in het bedenken van nieuwe ICT-programma’s.

Hetzelfde zien 

Hetzelfde zien,
maar het zo

zien, zoals nog
niemand het zag.

- J.A. Deelder – Euforismen -

Geluksgevoel

Er zijn voor mij weinig andere manieren om tot die diepere laag te komen maar vooral ook uiting te geven aan creativiteit. Hierdoor merk ik dat het maken van Kunst een positieve invloed heeft op mijn welzijn, geluksgevoel maar ook vertrouwen in de diepere zin van het leven, of word ik nu te filosofisch?

Dat geluksgevoel neem ik ook mee naar mijn werk, waardoor ik kan blijven vernieuwen en bewegen. Kunst creëren en de rol als projectmanager zijn voor mij dus complementair. Het grappige is dat er ook wetenschappelijke studies zijn gedaan naar hoeveel invloed Kunst of artistieke hobby’s heeft op onze cognitieve vermogens op lange termijn. Door ouderdom nemen onze cognitieve vermogens langzaam af. In deze studies werd aangetoond dat mensen met een artistieke hobby 73% minder kans hadden op achteruitgang van hun cognitieve vermogens. Waar gemiddeld 49,2% van de mensen te maken kregen met een verslechtering van hun cognitieve vermogens, was dat bij de artistiekelingen slechts 16,7%.

‘Het lijkt erop dat een relatief korte periode van kunstzinnige vorming de onvermijdelijke slijtage van de hersenen op latere leeftijd kan afremmen of zelfs ongedaan kan maken’

De koffietafel

Voor mij kent Kunst ook vele andere vormen om terug te laten komen in het dagelijkse, zoals de dichtkunst. Dat zijn kleine schilderijen van woorden die mijn geest even in een andere stand zetten. Er ligt altijd wel een dichtbundel in handbereik en nu helemaal met het thuiswerken. Korte momenten van even afschakelen zonder ‘scherm’, laat ik mij verrassen door de dichter. Heel even opent het een andere poort in mijn hersenen en dan weet ik dat ik in de volgende Teams meeting weer net even alerter ben dan wanneer ik ter vermaak social media had geopend.

Soms 

Ik ga er vanuit
dat de ene mens niet
noodzakelijkerwijs niet
belangstelt in de ander.

Zesentwintig letters
en vertelzucht

doen de rest.

- REMCO CAMPERT –

Blogdetails

28-04-2021
Column
  • Nathalie Roskam

    Senior Projectmanager

    Ervaren pragmatische en resultaatgerichte projectmanager. Bij complexe vraagstukken ziet zij snel de hoofd- en bijzaken waarmee ze een realistisch plan en doel kan opstellen. Gedreven om teams samen te laten werken zoekt zij de verbinding met de organisatie en is zij in staat om zo samen het resultaat te behalen.

    Meer over Nathalie Roskam

  • Nathalie Roskam

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht