KWD Ski-weekend 2020

Binnen KWD is het al vele jaren gebruikelijk om met een groep enthousiaste collega’s een lang weekend te gaan skiën, met als doel om de onderlinge band te versterken. In de regel is zo’n weekend volop pret en plezier, weinig slapen, veel buiten zijn en af en toe hoort daar ook een (uiteraard bescheiden) drankje bij… Dit jaar liep het anders.

 

Allereerst speelde dit jaar natuurlijk het COVID-19 virus en de daartegen genomen maatregelen een belangrijke rol. Uit Italië kwamen onheilspellende berichten en ook in ons eigen Brabantse land stak het virus na de carnavalsperiode de kop op. Was het nog wel veilig (en verstandig) om een weekend te gaan skiën? Van ‘social distancing’ en een ‘intelligente lockdown’ hadden we toen nog niet gehoord. Ook het reisadvies voor Oostenrijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken stond nog volledig op ‘groen’.

Ten tweede ontvingen wij op zondag 8 maart, slechts enkele dagen voor het geplande vertrek naar Oostenrijk op donderdag 12 maart, het ongelofelijke bericht dat onze goede collega Gert-Jan van Rie tijdens een expeditie in de Oostenrijkse bergen onverwacht door een noodlottig ongeval was overleden. Gert-Jan was een voormalig liefhebber én deelnemer van diverse KWD-skiweekenden. Als hij niet op expeditie was geweest, dan zou hij dit jaar zeker met ons zijn meegegaan.

We gaan toch!

De voorpret was daarmee onmiddellijk ten einde. Was het nog passend om met een groep KWD-collega’s naar de sneeuw af te reizen? Na veel onderling overleg en afstemming, zowel met collega’s als met het thuisfront hebben we als groep van 8 collega’s tóch besloten om af te reizen naar onze ski-bestemming.

Onze redenen om toch de jaarlijkse traditie voort te zetten:

 • Met collega’s onder elkaar datgene doen waar Gert-Jan ook van genoot
 • De mogelijkheid om met elkaar stil te staan bij de betekenis van Gert-Jan als collega
 • Het bedrijfsdoel van het evenement is het verstevigen van de onderlinge collegiale band; dit doel blijft behouden

Tevens hebben we onderling een aantal ‘spelregels’ afgesproken:

 • Wel gezellig met elkaar een drankje na afloop, geen deelname aan aprés-ski ‘feesten’
 • Als collega’s onder elkaar genieten in en van de sneeuw en elkaar nog beter leren kennen staat centraal. Dat willen we ook zo uitdragen in foto’s en berichten aan de thuisblijvende collega’s en onze gezinsleden

Op weg naar de sneeuw

Op donderdagavond 12 maart, zijn we met twee volgeladen auto’s en vol goede moed vertrokken naar ons hotel in Oostenrijk. De reis verliep, op veel wegwerkzaamheden onderweg na, voorspoedig. Prima weer, rustig onderweg en regelmatig een pauze om de benen te strekken en een chauffeurswissel uit te voeren. Ruim op tijd voor het ontbijt kwamen we op onze bestemming aan. Collega David was er weer in geslaagd om een goed hotel met halfpension voor ons te regelen!

Na een stevig ontbijt en met achterlating van de koffers, trokken we naar het skigebied in Fiss. Een ritje van ongeveer 20 minuten door een prachtig landschap. Het weer was inmiddels werkelijk fantastisch geworden. Heerlijk open weer met een stralende zon. Na het huren van de nodige uitrusting en de onontbeerlijke skipas, kon het grote genieten beginnen. Mijn zeven collega’s namen de lift omhoog, zelf bleef ik beneden om een fikse wandeltocht door de Oostenrijkse natuur te maken. We hadden zo’n geweldig ski- en wandelweer, dat we pas aan het eind van de middag zijn gestopt met de buitensport. Natuurlijk eerst nog een drankje op een buitenterras.

Deelnemers KWD Ski-weekend

Het zal geen verbazing wekken dat het diner prima smaakte en dat terwijl de avond vorderde de ene na de ander collega naar zijn kamer vertrok om bij te komen van én een nacht minder slaap door de heenreis én een hele dag buiten sportief bezig zijn.

Toch Corona beperkingen?

En het virus dan? Dachten wij daar dan niet meer aan? Zeker wel! Via sites als NOS.nl en NU.nl hielden we de actualiteit in de gaten. Maar het reisadvies voor Oostenrijk stond nog op groen. Totdat… in een naburig dal bevestigde gevallen van Coronapatiënten waren vastgesteld. Het reisadvies voor geheel Oostenrijk ging op ‘geel’. Dus nog niet direct reden tot zorg.

Zaterdag bij het ontwaken scheen de zon wederom volop. Prima weer om te gaan skiën en wandelen. Toch even het nieuws checken: alle ski-gebieden in Oostenrijk zouden zondag gaan sluiten. Hotels moesten vanaf maandag dicht gaan. Wij zouden dus nog net onze geplande twee resterende dagen vol kunnen maken en op maandagochtend huiswaarts keren.

Gepaste afstand

Ondanks het mooie weer was de zaterdag anders dan anders: rustiger, minder wintersporters, minder uitbundigheid. Wel vertrekkende gasten (zaterdag = wisseldag) maar geen nieuwkomers. Daarom waren ook diverse restaurants al gesloten. Ondanks dit alles hebben we onder elkaar een prima buitensportdag gehad. Bij terugkeer in het hotel bleek de volle bezetting van vrijdag omgeslagen te zijn naar circa een derde van de normale capaciteit. De resterende gasten werden zodanig in het restaurant geplaatst, dat we gepaste afstand van elkaar konden houden.

Door de genomen maatregelen én de onrust die binnen de groep ontstond, is die avond het besluit genomen om niet te wachten met de terugreis tot maandagochtend. We gingen zondag korter skiën, tijdig naar het hotel terug om daar te douchen en te lunchen, om vervolgens de thuisreis te aanvaarden. Met die gedachte zochten we, na een prima diner en een paar gezelschapsspelletjes, onze kamers op.

Pistes gesloten

Zondagochtend wederom prachtig weer, dus met goede zin aan het ontbijt. Met het vooruitzicht op nog een halve dag wintersport. Echter, toen we net in onze sportkleding klaar stonden voor vertrek naar het ski-gebied kwam de hoteleigenaar met de mededeling dat álle ski-gebieden met onmiddellijke ingang waren gesloten. Daarom de koppen bij elkaar en besloten om de plannen aan te passen: omkleden, inpakken, huurspullen inleveren en dan vertrekken naar huis. Na een prima reis met onderweg een gezamenlijke lunchpauze, was iedereen tussen 20 en 21 uur weer thuis.

Gert-Jan

Tijdens het hele ski-weekend hebben we regelmatig stil gestaan bij het overlijden van collega Gert-Jan. Zo heeft ieder van ons aangegeven wat Gert-Jan voor ons individueel betekende. We hebben hem gemist en zullen hem blijven missen.

Kortom:

 • Een ski-weekend dat om goede redenen niet door dreigde te gaan
 • Waarin we goede herinneringen hebben gedeeld over collega Gert-Jan
 • Met een bijzonder karakter door de dreiging en maatregelen i.v.m. het COVID-19 virus en daardoor een vervroegde aftocht
 • Dat desondanks bijzonder geslaagd is! De tijd die we buiten in de sneeuw hebben kunnen doorbrengen was geweldig en ook de onderlinge sfeer was uitstekend

Typisch KWD: ondanks of misschien wel door de bijzondere omstandigheden is de onderlinge band tussen de deelnemende KWD’ers versterkt

Met dank aan KWD voor het mogelijk maken van dit zeer zeker bijzondere weekend.

Wil jij er volgend jaar ook bij zijn als we weer gaan skiën? Kijk dan op www.werkenbijkwd.nl of jij bij ons past en wie weet, ben jij er volgend jaar ook bij!

Blogdetails

24-04-2020
Blog
 • Jack van Grunsven

  Senior Projectmanager

  Maakt doelen tastbaar. Handen uit de mouwen. Neemt besluiten en verantwoordelijkheid. Brengt rust in hectische situaties.

  Meer over Jack van Grunsven

 • Jack van Grunsven

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht