Alle wegen leiden naar Rome

Agile aanpak voor een fietsvakantie

Enkele jaren geleden begon een oude droom te kriebelen “ik wil een keer naar Rome fietsen”. Een afstand van ongeveer 2150 km. Gelukkig wilde mijn vrouw mee. In 2017 besloten we dat we ongeveer half augustus 2018 zouden vertrekken. Bij aankomst in Italië zou de ergste hitte daar voorbij zijn. Lees het reisverslag van oud KWD'er Erik Ruijs. 

 

De voorbereidingen

De route is door Hans Reitsma beschreven in 3 boekjes. Daarin vind je de route en informatie over het gebied en de steden waar je doorheen fietst. Om de kans zo groot mogelijk te maken dat we de route zouden uitrijden, moest er getraind worden. In maart togen we naar Limburg om met de fietsen en gewicht in de fietstassen de eerste oefenritjes te maken. Dat viel even vies tegen. Daarop hebben we gelijk een schema gemaakt met als doel om gedurende de weekenden zoveel mogelijk te fietsen en minimaal 1000 km te trainen met bagage.

Tijdens het Hemelvaartweekend hebben we een tocht van 4 dagen gemaakt. En in juni hebben we een dagtocht van 110km gemaakt om uit te proberen of we dat ook al konden. Tijdens de overnachting, een eindje buiten Roermond, hadden we ’s nachts noodweer en ontdekten we net op tijd dat ook een kwaliteitstent van 35 jaar oud wel eens niet meer waterdicht kan zijn.

Navigatie

Van de route naar Rome is een GPX bestand beschikbaar. Voor de niet-fietsers onder ons: een bestand dat je in een fietsnavigatieapparaat (soort TomTom) kunt laden en aan de hand daarvan toont die dan de route en geeft desgewenst aanwijzingen. Echter: een route van 2150 kilometer werkt niet goed op zo’n apparaat. Dat vergt teveel rekenkracht. Daarom heb ik, met behulp van Garmin software, de route opgeknipt in etappes die gelijk waren aan de etappes uit het boekje. Voordeel daarvan is dat mocht onderweg blijken dat een etappe in GPX niet juist is, dat het waarschijnlijk bij één etappe blijft en niet gelijk de hele route een probleem is. Daarnaast kunnen we dan verder navigeren op het boekje.

Alle etappes heb ik op mijn GPS geladen. Mijn vrouw had op de stuurtas het boekje. Gelukkig maar want tijdens zo’n tocht ben je niet altijd even scherp en zo kon ik tijdig gecorrigeerd worden .

Omdat zelfs op de GPS (ik heb de goedkoopste Garmin: dat is zo’n fietsnavigatieapparaat) de kaart niet altijd duidelijk is, heb ik de etappes ook in MAPS.ME geladen op mijn telefoon. De kaart in die app is de “Open Street Map” een opensource kaart die zeer gedetailleerd is. Dat heb je ook wel nodig, omdat je meestal over kleine paadjes of weggetjes fietst en dan heb je niet veel aan Google Maps. Het voordeel van deze kaart is ook dat die gelijk is aan de kaart die mijn Garmin gebruikt. Bij het laden van de GPX bestanden (een bestand met een heleboel coördinaten waarlangs je route loopt) wordt de route geplot op de kaart van de app. Als de kaarten gelijk zijn krijg je exact dezelfde route. Als je de coördinaten plot op bijvoorbeeld Google Maps, krijg je een andere route, namelijk over de wegen die Google Maps wel kent. Uiteindelijk kom je wel uit op het goede punt, maar wel over drukkere wegen.

De tocht

De tocht is erg goed verlopen. We dachten 5 weken nodig te hebben, achteraf gezien had het ook in 4 weken gekund. We hebben zoveel mogelijk gekampeerd, maar in sommige delen kwamen we ongunstig uit voor de campings en namen we een hotel. Onze inschatting was dat we om de 5 á 6 dagen een rustdag nodig zouden hebben. Dat bleek niet het geval. Het was veel fijner om steeds door te fietsen. Onze eerste rustdag was bij Garmisch Partenkirchen. Voor die dag was ook noodweer voorspeld. De alpen over was geen groot probleem, rustig aan naar boven trappen, daarna komt meestal een hele mooie afdaling. De Apennijnen zijn wat dat betreft zwaarder, het is er warmer, de hellingen zijn minder hoog, maar wel steiler. Eenmaal in Rome kwamen we terecht in een heel drukke stad. Zoveel drukte waren we niet meer gewend. Dus snel foto’s genomen bij het Vaticaan en vlug naar de camping.

Effect

De voorbereiding, de tocht zelf met de mooie landschappen, de ontmoetingen, de warmte en natuurlijk de regen zijn ons zo goed bevallen dat we in 2019 naar de Middellandse zee zijn gefietst.

Ook voor dit jaar hadden we het plan om een mooie tocht te maken. Maar zomaar op fietsvakantie gaan zit er niet in, dat vergt flink wat voorbereiding. Omdat we vinden dat we erg afhankelijk zijn van het weer hadden we de volgende routes: naar Denemarken, de Hanze route (begint in Zaltbommel en loopt tot achter Berlijn) of naar Wenen via de Limes Route. Helaas: Corona gooide onze plannen in de war.

We hebben dit jaar een week gefietst; vanuit Oosterhout, dwars door Nederland naar Bad Nieuweschans. Ook een heel mooie tocht maar hopelijk kunnen we in 2021 Europa weer door!

Blogdetails

29-10-2020
Column

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht