
De KWD Projectmanagement Vakdag 2019
Agile Next Level
Op 12 november 2019 is er iets bijzonders gebeurd: ruim 400 klanten van KWD, afkomstig van zo’n 200 organisaties , kwamen naar de Fabrique in Utrecht om getrakteerd te worden op vier inhoudelijke sessies, een keynote en heerlijk eten met muziek én netwerken, na afloop.Waarom is deze KWD Klanten Vakdag eigenlijk zo bijzonder?
OK, hierbij de top 3:
- Dit is het grootste projectmanagement-event in Nederland en wordt elk jaar beter bezocht en iedere keer weer hoog gewaardeerd door onze gasten
- De inhoud van de vakdag is nauw afgestemd op de behoefte van onze bezoekers. Dit jaar was dat Agile next level: wat is de volgende stap?
- De opzet van de Vakdag is ook aangepast op de behoefte van onze bezoeker. Elk jaar krijgen we terug dat velen het jammer vinden dat ze niet alle sessies bij kunnen wonen. Dat hebben we dit jaar wel voor elkaar gekregen, een experiment dat goed lijkt te zijn aangeslagen
Wat was er voor nieuws op de Vakdag te beleven?
Hieronder een korte weergave van iedere sessie.
Agile portfoliomanagement Game
Door Ronald Kappert en Erik van Daalen
Begeleid door ‘Bicycle Race’ van Queen komt de directeur van BikeIT de zaal binnenfietsen en vraagt, na te zijn afgestapt, aan de aanwezigen of zij hem kunnen helpen met zijn portfolio-vraagstuk. Game on! De aanwezigen gaan in twee rondes aan het werk om het vraagstuk op te lossen. In de eerste ronde moeten ze de diverse projecten (of beter gezegd, items) op de portfolio backlog prioriteren op waarde. Tsja, waarde is subjectief, tijdsgebonden en situationeel bepaald, dus ga er maar aan staan. Het is appels met peren vergelijken, maar toch kun je er uitkomen door ze ten opzichte van elkaar te wegen. Erik van Daalen figureert als de hoogleraar en legt uit hoe je dat kunt doen. In de tweede ronde moet er ook rekening gehouden worden met de technische voorwaarden. De truc is ook om projecten waar het kan, op te knippen in delen zodat je de waarde nog verder kunt maximaliseren.
De directeur van BikeIT kreeg waardevolle adviezen en twee teams hadden het helemaal bij het rechte eind. En met deze korte kennismaking met deze serious game, werd weer eens aangetoond dat Agile portfoliomanagement meer is dan sprints op een rijtje zetten.
Agile Skills & Competenties
Door Arjan Jonker en Jervis Groeneveld
Arjan en Jervis legden om beurten uit, dat de komst van Agile het aantal rollen behoorlijk heeft doen toenemen in de ICT-wereld. Dit heeft geleid tot wildgroei en in de praktijk is de behoefte aan normalisatie groot. Alle klanten van KWD hebben hiermee te maken.
Vanuit de standaards van SCRUM+, SAFE en Spotify hebben Arjan en Jervis de meest gebruikte rollen geselecteerd. De zaal ging vervolgens in groepen uiteen om deze rollen te ‘laden’ met competenties en e-skills die ook weer uit een aantal standaarden zijn geselecteerd. Dat deden ze door de gekozen elementen met een zogenaamde ‘low tech – high touch tool’, de overbekende Pritt-stift, te plakken op een Mondriaan. Elke groep maakte zijn
eigen Mondriaan met de kleuren geel, blauw, wit en rood. Interessant was bijvoorbeeld dat de ‘Product Owner’ de kleur rood miste en dat dat ook weer logisch was als je wist dat Rood staat voor resultaatgerichtheid, dat verwacht je juist meer in het team zelf.
De resultaten van de creativiteit van de groepen gaat door KWD gebruikt worden om de competenties van Agile-rollen verder te concretiseren. Hier gaan we dus zeker nog meer van horen.
Next Level Agile bij LKQ
Door Gert-Jan Bes en Sylvester Nieuwe Weme (LKQ)
Gert-Jan heeft het afgelopen jaar een Agile-releasefabriek opgezet bij LKQ, een internationaal bedrijf in de automotive industrie, dat door acquisitie de afgelopen jaren sterk gegroeid is. Na de nodige opstartperikelen is het Gert Jan gelukt deze fabriek te realiseren gebaseerd op drie pijlers:
- Een platform-ontwikkelfabriek met 3 internationale teams
- Lokale implementatieteams, aangevoerd door projectmanagers in 21 landen
- Een digitale business roadmap voor 5 bedrijven in Europa
Program Implement (PI) planning (uit SAFE) was een belangrijk instrument om 5 sprints (=10 weken) vooruit te kijken én terug te kijken, de afhankelijkheden in kaart te brengen en elkaar te ontmoeten. Na elke PI-planning werd de communicatie hierover met alle betrokken medewerkers gedeeld. Het blijkt niet nodig dat iedereen bij de PI-planning betrokken is, maar het is wel nodig dat iedereen van de uitkomsten op de hoogte is.
De belangrijkste lessen die Gert-Jan hieruit trok zijn:
- De driehoek van business, architect en scrummaster werkt heel goed, op verschillende niveaus
- Directief leiderschap is soms vereist, met name in de opstartfase als het team nog niet volledig taakvolwassen is
- Start een PI-planning met low tech – high touch tools, zodat de mensen eerst hands-on ervaren hoe het is, voordat je digitale tooling inzet
Agile opdrachtgeverschap
Michiel van der Molen (Molen & Molen)
‘Wat doe je liever, eerst denken, dan doen of andersom ?’ vroeg Michiel van der Molen bij de start van zijn sessie. Een intrigerende vraag die door de gehele zaal voelbaar was. Michiel maakt snel duidelijk dat ook de vraag of je iets ‘klassiek’ moet aanvliegen of agile, erg afhankelijk is van het vraagstuk, de organisatie en de mensen. Een mooi voorbeeld was de GGD, die nu productgericht georganiseerd is met Product Owners voor de diverse producten en diensten, zoals bijvoorbeeld Virusbestrijding. Daarentegen: Ministeries zullen niet snel de klassieke organisatievorm verlaten, omdat de gehele besturing & control-cyclus, de afdelingsgrenzen sterk stimuleert.
Enthousiast ging de zaal aan de slag met het vraagstuk ‘Waar zijn in jouw organisatie de grensvlakken tussen klassiek en Agile voelbaar?’. Vertrouwen was in de Q&A na afloop ook een belangrijk thema. Klassiek is toch meer op control gebaseerd met een plan en allerlei check points, maar heb je dan alles onder controle? Deze vraag werd letterlijk aan elkaar gesteld. Het mooiste antwoord was: “Nee, natuurlijk niet, want dan zouden we ook niet zo snel kunnen gaan”.
Agile Next Level – Keynote
Rini van Solingen
Op zijn gebruikelijke ontspannen manier weet Rini de zaal voor zich te winnen. Hij haalt eerst wat geluiden uit de zaal op door de kubusmicrofoon de zaal in te gooien. Duidelijk is dat iedereen met Agile te maken heeft en iedereen ook doorheeft dat Agile niet de oplossing voor al je problemen is.
Op onnavolgbare wijze legt hij uit dat via Copernicus en de Katholieke Kerk in 1543, er een ‘Copernicaanse Revolutie’ is uitgebroken in managementland. De manager staat niet meer centraal met eromheen vliegende klanten, maar de klant staat centraal.
Wat zijn volgens Rini de thema’s die van belang zijn bij Agile, de next level:
- Product Owners moeten aangehaakt zijn op de strategie van een onderneming
- Teams moeten stabiel worden, want of je er nou iemand bij doet of eraf, het team gaat altijd langzamer
- Rollen vereenvoudigen (zie uitleg van Jeff Sutherland; oprichter van Scrum)
- High Performance Teams
High Performance Teams kunnen alleen ontstaan als aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
- Psychologische veiligheid, dit betekent zowel waardering voor wat je goed doet als vergevingsgezindheid voor je ‘handicaps’
- Kunnen vertrouwen op je team
- Structuur en eenvoud
- Zinvol bezig zijn
- Impact (tussentijds)
Rini sluit tenslotte af met zijn tegelwijsheid van de dag: “Van DOEN leer je meer dan van DENKEN”.
Netwerken
Zoals altijd, was er weer volop ruimte om te netwerken in de pauzes en na afloop, onder het genot van gevarieerde catering. Hierbij werden ook de kraampjes van de Best Practice Markt weer goed bezocht. Geïnspireerd door de parallelsessies, vonden de boekjes uit de KWD-Reeks volop aftrek. Ook het Vakblad Projectmanagement heeft er weer de nodige nieuwe abonnees bij en er werd volop ingeschreven op de special hiervan die binnenkort uitkomt.
Anders dan andere jaren, was er dit keer geen boekpresentatie. Wil je nu al verzekerd zijn van het nieuwste boekje in de KWD-Reeks ‘Nul mislukkingen voor opdrachtgevers’, neem dan contact op met jouw KWD-relatie. Wij kijken terug op weer een succesvolle en leuke dag, samen met onze klanten. Op naar de Projectmanagement Vakdag 2020!
Iets gemist?
Heb je de Projectmanagement Vakdag 2019 gemist en heb je interesse in één van de beschreven sessies of wil je de Agile portfoliomanagement Game in jouw organisatie spelen? Neem dan contact met ons op. Wil je geen aankondigingen van KWD activiteiten missen, abonneer je dan op het KWD Bulletin. Je bent dan altijd op de hoogte.
Blogdetails
Deel het bericht
-
Remmelt van der Wal
Projectmanager
Remmelt is al meer dan twintig jaar als project- en programmamanager werkzaam in diverse branches. Remmelt is sterk gericht op samenwerking met alle partijen, altijd om resultaten te halen. Door zijn overzicht, vasthoudendheid, rust en humor werken mensen graag met hem samen en leiden zijn projecten tot goede resultaten.
-
Wil je meer weten?
We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.
Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht