Contact

Agile doen of agile zijn

Het is nu vijf jaar geleden dat Charmaine en Karel elkaar voor het eerst hebben ontmoet. Ze hebben met elkaar afgesproken in de koffiebar. Ik zit aan een tafeltje naast hen en vang het gesprek op. Karel vertelt over zijn ervaringen van de afgelopen vijf jaar. De ontmoeting met Charmaine was voor hem eerste moment waarop hij geconfronteerd werd met agile werken. Hij vond het toen maar een hype, maar begrijpt nu dat het gaat om houding en gedrag. Dit gaat om wendbaar te denken (elke dag kan immers anders zijn) en te veranderen of opnieuw te prioriteren, wanneer het nodig is.

Artikelen

Dit is deel 11 en het laatste deel uit de serie agile dagboeken van Karel, IT projectmanager en Charmaine, agile transformateur. Wil je de hele serie lezen, start dan hier.

Hoe waterval echt bedoeld is

Karel vertelt dat Charmaine hem geïnspireerd heeft om meer te lezen over de concepten achter diverse methoden en niet zomaar iets als waarheid aan te nemen. Hij heeft zich daarom ook verdiept in de oorsprong van de watervalmethode. Hiervoor wordt vaak het artikel ‘Managing the development of Large scale software systems’ van Royce gebruikt, geschreven in 1970.

Hij merkt op dat hem is opgevallen dat Royce in zijn artikel aangeeft, dat het klakkeloos volgen van waterval kan leiden tot 100% overrun. Hij geeft daarbij een aantal suggesties voor verbeteringen. Eén ervan is een voorlopige programmaontwikkeling. Deze vindt plaats ná de requirementfase en vóór de analyse. Deze stap wordt uitgevoerd door software ontwikkelaars.

Een ander voorbeeld is dat software die wordt gepresenteerd aan de gebruiker, minimaal twee keer is geschreven. Dit komt omdat de eerste keer niet meestal niet perfect is en mensen leren van wat kan en nadenken over wat echt nodig is. Het laatste voorbeeld dat Karel noemt, is: betrek de klant zo vroeg mogelijk. “Charmaine, ik vraag mij echt af wie het artikel van Royce goed heeft gelezen!”. Charmaine reageert met “Mooi om te horen, Karel. En wat heeft agile werken voor jou betekend?”.

Van agile doen naar agile zijn

“In het begin moest ik erg wennen en lag mijn focus op het goed uitvoeren van de methoden die jij aandroeg. Ik merkte dat hoe verder wij kwamen, hoe meer wij methoden en technieken loslieten. Ik denk steeds meer vanuit de agile/lean waarden en principes dan vanuit methoden.”. Ik zie Charmaine herkennend knikken: “Ik heb dat ook gezien en ik denk dat je dit hebt bereikt omdat jij je kwetsbaar hebt opgesteld. Je was bereid om weloverwogen risico’s in te schatten en te leren van je fouten.”.

Karel antwoordt dat hij het in het begin lastig vond, maar ook merkte dat het steeds beter ging toen hij meer ervaring opdeed. Zijn gezicht begint nu te stralen en ik hoor hem zeggen dat hij zich ook actief heeft verdiept in wat agile inhoudt. Daarnaast heeft hij zich ook verdiept in de drijfveren van de ontwikkelaars die de agile methoden hebben ontwikkeld.

Wat is agile implementeren?

Karel vervolgt zijn verhaal: “Charmaine, als iemand mij vraagt wat agile implementeren is, dan zal ik antwoorden dat het vooral een verandertraject is en niet alleen het implementeren van een agile werkwijze. Agile werken vereist een andere houding en gedrag dan veel mensen gewend zijn. Dit gaat uit van wendbaar samenwerken. Mensen moeten zich bewust worden van hun persoonlijke kenmerken en in het verleden aangeleerde patronen.

De essentie van het overleven in een dynamische omgeving is, dat wij wendbaar samenwerken en inspelen op veranderingen. Dit geldt ook voor mij. Ik heb regelmatig in de spiegel gekeken en mijzelf de vraag gesteld: Dragen mijn houding, gedrag en persoonlijke kenmerken bij aan het snel leveren van waarde, het betrekken van klanten, de autonomie van teams, en aan samenwerken en wendbaarheid?”.

Ik moet helaas weg en kan het gesprek van Charmaine en Karel niet meer langer volgen. Terwijl ik afreken zie ik dat Charmaine en Karel afscheid nemen. Ik hoor Karel Charmaine bedanken voor haar steun en betrokkenheid. Hiermee komt een einde aan de agile dagboeken van Karel en Charmaine.

Vijf laatste overwegingen:

  1. Hoe wendbaar moet jouw organisatie zijn?
  2. Is agile implementeren bij jullie een verandertraject of het implementeren van agile methoden?
  3. Neem af en toe de tijd om de concepten achter een methode te achterhalen. Het geeft je inzicht in waarom de bedenker de methode heeft ontwikkeld
  4. Stel je als projectmanager bij veranderingen kwetsbaar op. Wij zijn allemaal mensen en mogen fouten maken. Daar leren we van!
  5. Kijk af en toe in de spiegel en stel je zelf de vraag: “In welke mate draag ik met mijn houding, gedrag en persoonlijke kenmerken bij aan, of belemmer ik juist de door mij gewenste verandering?”

Pas je deze tips toe, dan zul je merken dat jouw inzicht in en begrip over wendbaar werken groeit.

Wil jij weten of jouw organisatie geschikt is voor agile? Lees dan ons boekje Agile geschikt/ongeschikt. Je kunt ook een test in de KWD-app invullen: is mijn organisatie agile geschikt of ongeschikt? De KWD-app is te vinden in de App-store en Google Play store.

KWD

Resultaat boeken voor en met jou

Wij starten met goed luisteren naar jou als opdrachtgever. Om samen een effectieve en succesvolle aanpak te kiezen voor de gewenste transitie van jouw huidige situatie-A naar het te bereiken resultaat-B. Ons gezamenlijk doel is altijd: Nul Mislukkingen! voor jouw projecten.