Wat neem jij mee op vakantie?

De vakantieperiode staat weer voor de deur en massaal trekken we eropuit. Hoewel er natuurlijk zoiets is als vakantiestress, is de zomerperiode belangrijk om tot rust te komen en je een aantal weken volledig af te sluiten van alle invloeden van het werk. Tenminste, als je niet elke dag toch nog even je mail leest.

 

De vraag is, waarom je dat überhaupt doet. Omdat je denkt dat dit van je verwacht wordt? Misschien wil je beïnvloeden hoe de zaken lopen en denk je dat je heel belangrijk bent? Allemaal redenen om je mail te checken en hoe verleidelijk ook, ik raad je toch aan om dat nu eens niet te doen.

Lege backlog

Ik laat deze vakantie een lege backlog achter op kantoor. Laat ik uitleggen wat ik daarmee bedoel. Je hebt vast wel over agile gehoord, maar begrijp je wel wat het is? Agile is meer een eigenschap dan een raamwerk. Hoewel scrum alles met agile te maken heeft, heeft agile niets met scrum te maken! Je kunt agile zijn zonder te scrummen! Agile is een bijvoeglijk naamwoord dat je voor een zelfstandig naamwoord zet. Zo heb je agile werken, een agile mentaliteit of een agile coach. Je hebt ook een agile jij waarmee ik dan bedoel dat jij agile bent.

Ben jij dat? Je bent het in ieder geval niet als je backlog nog vol is als je op vakantie gaat!

Wanneer ben je agile?

Iemand is agile wanneer dat wat zij/hij doet van waarde blijft voor de mensen die zij/hij belangrijk vindt. Een organisatie is agile wanneer zij waardevol blijft voor de klanten die zij te klant wil houden.

Oké, nu een stapje verder: hoe doe je dat? Als je agile bent, doe je dat steeds in kleine iteraties omdat je snel wilt toetsen of dat wat je doet nog steeds van waarde is voor de ander. In tegenstelling tot wat veel mensen die dit vergeten en, vaak met goede bedoelingen, denken te weten wat goed is voor de ander. Dat is waterval, je bedenkt een plannetje en dat voer je uit, ongeacht of iemand erop zit te wachten.

Het nadeel van zo’n aanpak is, dat dingen lang duren. Omdat je graag iets goeds wilt doen neem je de tijd om alles van te voren uit te zoeken. De idee fase, daarna tijd om te plannen, risico’s te identificeren en heel langzaam komt je plan tot stand. Als je nu halverwege de waterval op vakantie wilt dan blijft er dus altijd een hoop werk liggen. Als het een project is dan kun je het delegeren aan een collega projectmanager. Maar toch ga je dan niet met een gerust hart op vakantie. Je hebt immers geen waarde geleverd, want de dingen zijn niet af.

Hoe leeg is jouw backlog?

Wanneer je agile werkt, dan is dat anders. Dan lever je regelmatig kleine waardevolle bijdragen. Je hebt je eigen persoonlijke sprints en als je slim bent ga je aan het einde, niet er middenin, van zo’n sprint op vakantie, met een lege backlog.

Daarom is de lege backlog een perfecte toets om te bepalen hoe agile je bent!

 

John Hermarij

  • John Hermarij
  • John Hermarij is internationaal spreker, schrijver en trainer over leiders en hun teams. Hij stimuleert mensen om zich professioneel zodanig te ontwikkelen dat zij waarde toevoegen aan de teams waartoe zij behoren. Hij is principal consultant bij Dhirata een trainings/adviesbureau. John schrijft maandelijks een column voor het KWD Bulletin, daarnaast blogt hij regelmatig op www.johnhermarij.nl.

Blogdetails

04-06-2018
Column

Wil je meer weten?

We vertellen je graag meer over onze aanpak van het succesvol managen van projecten en programma’s.

Bel ons op 088 266 28 70 Stuur ons een bericht